Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος Στ΄: Οι Τούρκοι τον κρέμασαν, οι Εβραίοι πέταξαν στον Έβρο το νεκρό σώμα του

Το μαρτύριο διά απαγχονισμού του Αγίου ενδόξου νέου Ιερομάρτυρος
Κυρίλλου Στ΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (1813-1818)
17/4/2022

Φρικτό μαρτύριο: 18 Απριλίου 1821 οι Τούρκοι κρέμασαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριλλο Στ΄ και τον Πρωτοσύγγελο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την βαρβαρότητα και την απανθρωπιά τους. 

Ο Κύριλλος είχε γεννηθεί γύρω στα 1769 στην Ανδριανούπολη, είχε χειροτονηθεί Μητροπολίτης Ικονίου και στην συνέχεια είχε μετατεθεί στην Μητρόπολη Ανδριανουπόλεως. Έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης από το 1813 ως το 1818, αλλά οι Τούρκοι τον εκθρόνισαν. 

Δεν ησύχασαν όμως οι Τούρκοι, τον ήθελαν νεκρό! Τον κρέμασαν λοιπόν, μαζί και τον Πρωτοσύγγελο, στις 18 Απριλίου του 1821, στην Αλεξανδρούπολη. Τα σώματά τους έμειναν κρεμασμένα για τρεις ημέρες!

Στην συνέχεια, το βάρβαρο έργο των Τούρκων ανέλαβαν οι Εβραίοι, στους οποίους είχαν παραδοθεί τα νεκρά σώματα. Αυτοί λοιπόν πέταξαν τους ανθρώπους του Θεού στον ποταμό Έβρο που είχε πλημμυρίσει. 

Το σώμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου Στ΄ βρέθηκε στο χωριό Βοσνοχώρι, αλλά δεν μπορούσε να ενταφιαστεί εξαιτίας της έντονης παρουσίας των Τούρκων στην περιοχή, οι οποίοι μισούσαν τον Κύριλλο ακόμα και νεκρό. Μεταφέρθηκε κρυφά στο Πύθιο, όπου ετάφη προσωρινά στο σπίτι του Έλληνα προκρίτου Χρήστου Αργυρίου. 

Η μνήμη του Αγίου Κύριλλου Στ΄ εορτάζεται στις 18 Απριλίου. 

Να σημειωθεί, επίσης, ότι εκείνες τις ημέρες, 17 και 18 Απριλίου του 1821, οι Τούρκοι κατέσφαξαν και άλλους κληρικούς και λαϊκούς. 25 Έλληνες άφησαν την τελευταία τους πνοή, μετά από φρικτά μαρτύρια, στην πόλη Αίνος. (Πηγή φωτογραφίας:diakonima.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου