Μεγάλη Τετάρτη: Μία ή δύο οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Ιησού;


20/4/2022

Την Μεγάλη Τετάρτη θυμόμαστε την αμαρτωλή γυναίκα που ζήτησε συγχώρεση, αλείφοντας με μύρο τα πόδια του Ιησού. Ή μήπως ήταν δύο οι γυναίκες; Και, ποιο είναι το πιο ισχυρό δέλεαρ για τους ανθρώπους;

Λίγο πριν το Πάσχα, ο Ιησούς ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα. Κάποια στιγμή, βρέθηκε στο σπίτι του λεπρού Σίμωνα. Τότε, τον πλησίασε μία γυναίκα, που είθισται να αποκαλούμε πόρνη, του ζήτησε συγχώρεση για τα λάθη της και άλειψε τα πόδια και το κεφάλι του με μύρο. 

Παρά τις αντιδράσεις όσων βρίσκονταν εκεί, ο Ιησούς υπερασπίσθηκε την γυναίκα και της απέδωσε την μεγάλη τιμή να διακηρύσσει το ενάρετο έργο της σε όλον τον κόσμο. 

Υπάρχει, όμως, και μία άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία δεν ήταν μία αλλά δύο οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Ιησού. Αυτό υποστηρίζει ο ιερός Χρυσόστομος. Ενώ οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μία και την ίδια γυναίκα που πήρε την ονομασία πόρνη. 

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μιλά για μία τελείως διαφορετική γυναίκα που άλειψε με μύρο τον Ιησού. Αυτή ήταν σεμνή και αξιοθαύμαστη και επρόκειτο για την αδερφή του Λαζάρου, η οποία άλειψε με μύρο τα άχραντα πόδια, τα οποία στην συνέχεια σκούπισε με τα μαλλιά της.

Μέσα στον χρόνο, και από στόμα σε στόμα, μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν κάπως τα στοιχεία. Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο, είναι η Αγάπη του Ιησού για τους ανθρώπους, η Συγχώρεση που δίδαξε, τα Πάθη και η Ανάσταση Του. 

Και φυσικά η απληστία του ανθρώπου, κι αυτή αναλλοίωτη παραμένει. Την ώρα που η γυναίκα έδειχνε την αφοσίωσή της στον Κύριο, ο Ιούδας πήγαινε να συναντήσει τους Αρχιερείς, οι οποίοι θα του έδιναν τα τριάντα αργύρια, ώστε να προδώσει τον Ιησού. Από τότε μέχρι σήμερα, τα τριάντα αργύρια παραμένουν το πιο ισχυρό δέλεαρ για τους ανθρώπους, δυστυχώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου