Επιτρέπονταν οι αμβλώσεις στην Αρχαία Ελλάδα;


13/4/2022

Το θέμα των αμβλώσεων που απασχολεί έντονα και τις σύγχρονες κοινωνίες, έχει βαθιές ρίζες. Στην Αρχαία Ελλάδα οι αμβλώσεις όχι μόνο δεν επιτρέπονταν, αλλά

αντιμετωπίζονταν ως μορφή ανθρωποκτονίας! 

Τον 5ο αιώνα π.Χ., εκεί που άνθισε η επιστήμη της ιατρικής, δηλαδή στην Αρχαία Ελλάδα, ο ίδιος ο Ιπποκράτης καυτηρίαζε την επιλογή των γυναικών να κάνουν έκτρωση. 

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ο Ιπποκράτης είχε αρνηθεί να κάνει τέτοιες επεμβάσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αφαιρέσει με αυτόν τον τρόπο μία ζωή. Την ζωή οφείλουμε να την σεβόμαστε, κήρυττε ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης. 

Ακόμα παραπέρα, οι αμβλώσεις θεωρούνταν στην Αρχαία Ελλάδα ως μορφή ανθρωποκτονίας και ο γιατρός που έκανε την άμβλωση τιμωρούνταν με 50 ραβδισμούς.

Βέβαια, και σε εκείνη την μακρινή μας εποχή, υπήρχαν γυναίκες, κυρίως εύπορες, που επέλεγαν να κάνουν έκτρωση. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι γιατροί που έκαναν εκτρώσεις, χρησιμοποιούσαν τον αποκαλούμενο "εμβρυοσφάκτη". Πρόκειται για μια μπρούτζινη βελόνα, η οποία σκότωνε το έμβρυο μέσα στην μήτρα των -πλούσιων κυρίως- γυναικών, ώστε να μην κομματιάσουν το έμβρυο ζωντανό στην μήτρα, όπως έκαναν άλλοι λαοί της Μεσογείου. 

Στην Ρώμη, οι άνθρωποι κατέφευγαν και στην ακόλουθη, βαρβαρότατη, μέθοδο αμβλώσεως: Έριχναν την έγκυο σε άγρια σκυλιά και λίγο αργότερα την απομάκρυναν. Από το σοκ οι γυναίκες πολλές φορές έχαναν το παιδί! 

Ο Πλούταρχος καταδίκαζε τις γυναίκες που έκαναν έκτρωση με πολύ αυστηρό τρόπο. Έλεγε ότι προτιμούσαν να σκοτώσουν μία ζωή, για να διατηρήσουν την ομορφιά του σώματός τους, την φρεσκάδα τους και για να μην ρυτιδιάσει το πρόσωπό τους. Παράλληλα, όμως, έδειχνε κατανόηση για τις γυναίκες που λόγω επαγγέλματος και βιοπορισμού, δεν ήθελαν την εγκυμοσύνη, όπως για παράδειγμα οι χορεύτριες και οι τραγουδίστριες. 

Σε γενικές γραμμές, οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν το θέμα των αμβλώσεων με επιστημονικό τρόπο, με σεβασμό για το ύψιστο αγαθό που είναι η ζωή, και μακριά από δεισιδαιμονίες, όπως έκαναν άλλοι λαοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου