29 Ιουλίου 904 η Άλωση της Θεσσαλονίκης, με 22.000 αιχμαλώτους, που δυστυχώς λησμονήσαμε

29/7/2022

Μια από τις πιο καταστροφικές επιδρομές στην ιστορία της βίωσε η Θεσσαλονίκη, αλλά και η ίδια η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, στις 29 Ιουλίου του 904. Δυστυχώς, η Άλωση λησμονήθηκε και αργότερα η πόλη κατακτήθηκε για αιώνες...

Σαρακηνοί πειρατές που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μουσουλμανικός στόλος τον οποίο καθοδηγούσε ο αποστάτης και εξισλαμισμένος Λέοντας ο Τριπολίτης, άρχισαν να κατευθύνονται προς την Κωνσταντινούπολη. 

Συνειδητοποιώντας ότι το σχέδιο τους δεν θα πετύχει, άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν στην Θεσσαλονίκη, που αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη.

Δυστυχώς οι Βυζαντινοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν αποτελεσματικά και οι εχθροί εισέβαλαν στην Θεσσαλονίκη, τα τείχη της οποίας βρισκόταν κοντά στην θάλασσα αλλά ήταν παραμελημένα. Επιπλέον οι υπερασπιστές της πόλης δεν είχαν ομόνοια μεταξύ τους.

Οι Σαρακηνοί πολιόρκησαν για λίγες ημέρες την Θεσσαλονίκη και τελικά κατάφεραν να την αλώσουν. Για μία εβδομάδα περίπου, και πριν οι επιδρομείς αποχωρήσουν για τις βάσεις τους στον Λεβάντε, απελευθέρωσαν 4.000 μουσουλμάνους φυλακισμένους και κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν 60 πλοία. Επιπλέον, άρπαξαν 22.000 αιχμαλώτους εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νεαρής ηλικίας. Και φυσικά άρπαξαν σημαντικά λάφυρα. 

Αργότερα οι Βυζαντινοί κατάφεραν να αντιδράσουν, μέχρι και να εξαγοράσουν πολλούς από τους αιχμαλώτους τους, που ανταλλάχθηκαν με μουσουλμάνους αιχμαλώτους. 

Ο πρώτος καιρός μετά την Άλωση της Θεσσαλονίκης ήταν φοβερά δύσκολος, με τους Έλληνες να προσπαθούν να γιατρέψουν τις πληγές τους. Τα κατάφεραν τελικά, αναδομήθηκε η πανέμορφη πόλη, ωστόσο η καταστροφική  Άλωση δεν δίδαξε τα απαραίτητα στους Έλληνες, ώστε να αποφύγουν τα ίδια λάθη. Μέσα στους αιώνες, κατακτήθηκε και από άλλους βαρβάρους, όπως οι Νορμανδοί και οι Οθωμανοί. Και παρέμεινε σκλαβωμένη για 500 χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου