Από τα πανάρχαια χρόνια, πρόμαχοι της Ελευθερίας του Ελληνικού Έθνους είναι οι Μακεδόνες και οι Θράκες!
Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σαρτζετάκης (1929-2022), κατά την 75η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλεως του Αγίου Δημητρίου και την 47η επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, μίλησε στην Στρατιωτική Λέσχη Θεσσαλονίκης, τονίζοντας στην αρχή του λόγου του ότι δεν παρευρίσκεται στην Μακεδονία για ένα τυπικό χρέος, αλλά για το ουσιαστικότερο χρέος:
"Το χρέος της τιμής και ευγνωμοσύνης των Πανελλήνων προς τις αμέτρητες γενεές των προμάχων της ελληνικής Ελευθερίας. Και από τα πανάρχαια χρόνια πρόμαχοι της Ελευθερίας αυτής υπήρξαν οι Μακεδόνες και οι Θράκες.
Αυτοί εκ των πραγμάτων αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή του Γένους των Ελλήνων. Γι΄ αυτό και επρωτοστάτησαν αυτοί στην μοναδική στην παγκόσμια ιστορία, εκπολιτιστική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έφερε την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό σχεδόν σε όλη την τότε γνωστή οικουμένη και επηρέασε, όπως είναι γνωστό, κατά τρόπο καίριο και αποφασιστικό ολόκληρη την περαιτέρω πορεία της ανθρωπότητας.
Δεν τους ανήκει όμως μόνον η μοναδική αυτή ιστορική γνώση και τιμή.
Διότι και στο μετέπειτα διάβα των αιώνων οι Μακεδόνες και οι Θράκες υπέστησαν κυρίως τις επιδρομές των βαρβάρων αλλοφύλων και δεινά απερίγραπτα, οπότε καταχθόνιες ενέργειες μεγάλων ιμπεριαλιστικών Δυνάμεων ανεφάνησαν και πακτωλός χρυσίου για την εξαγορά συνειδήσεων διετέθη και συστηματικώτερα και ειδεχθέστερα μέσα εχρησιμοποιήθηκαν από τους επιβούλους.
Αλλά τίποτε, καμμία δύναμις δεν εδείχθη ικανή να κάμψει ή να κλονίσει το ελληνικό τους φρόνημα και την αμετακίνητη πίστη τους προς τα πεπρωμένα της κοινής Ελληνικής Πατρίδος. Ούτε βεβαίως η αδίστακτη πλαστογράφηση της Ιστορίας όταν επήλυδες, που εφάνησαν στον βαλκανικό ορίζοντα χιλιετηρίδες αργότερα, μετέρχονται τα πάντα, για να οικειοποιηθούν την Ιστορία και να νοσφισθούν τα έργα και τις παραδόσεις και τον πολιτισμό, που συνέθεσαν φύλα ελληνικά, γηγενή από τα πανάρχαια χρόνια. Πλαστογράφηση, άλλωστε, καταγέλαστη, αφού οι κατά καιρούς επίβουλοι πλαστογράφοι ούτε μεταξύ τους συμφωνούν.
Και ακόμη: Παρά τα δικά τους δεινά, οι βόρειοι Έλληνες προστρέχουν και στους άλλους αγώνες υπέρ της Ελευθερίας του Ελληνισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Μακεδόνες που διέπρεψαν αγωνιζόμενοι και στο αθάνατο Μεσολόγγι.
Έτσι, ως ελάχιστη ανταπόδοση προς όσα οι Μακεδόνες και οι Θράκες επί αιώνες επετέλεσαν, ως πρόμαχοι ακοίμητοι του Ελληνισμού, ήλθεν, αφού και πάλιν οι ίδιοι την προετοίμασαν με τον Ιερό Μακεδονικό Αγώνα, η απελευθερωτική εξόρμηση των Πανελλήνων, η οποία, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του μεγαλουργού Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τους θρυλικούς βαλκανικούς πολέμους, έφερε οριστικώς την ποθεινή ελευθερία στα πάντοτε ελληνικά εδάφη της Βορείου Ελλάδος.
Στην ίδια δε γραμμή, του αμετάθετου πείσματος τους αγώνος, "υπέρ Ελλάδος ελευθερίας, ής ουδέν μείζον εστίν ανθρώποις Έλλησι" κατά το παλαιόν εκείνο ψήφισμα της Πριήνης, τάσσεται και ο επικός αγώνας των Ελλήνων του 1940-41. Τότε όταν πρώτοι αυτοί σχεδόν άοπλοι, αλλά με την πανοπλία του ελευθέρου φρονήματος των, εχάρισαν στην πελιδνή από τον φόβο μπροστά στις δυνάμεις του κακού, ανθρωπότητα, με το αίμα της ιδικής τους ψυχής, εκεί πάνω στα βορειοηπειρωτικά βουνά, την πρώτη συμμαχική νίκη.
Η συμμετοχή στον εορτασμό τέτοιων επετείων είναι μέθεξη στην συνείδηση απροσμετρήτου χρέους προς όσα οι προγενέστεροι επώνυμοι και ανώνυμοι, έπραξαν, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.
Την καλύτερη σπονδή στην μνήμη τους αποτελεί η διακηρυγμένη απόφαση των Πανελλήνων, χρήσιμη ιδιαιτέρως σε καιρούς, όπως οι σημερινοί, όχι χαρωπούς να μην αποστούμε από το φωτεινό τους παράδειγμα και όσα η εθνική μας Ιστορία χιλιετηρίδων υπαγορεύει".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου