20/7/2022
Ο Αλέξανδρος ο Μέγας, του Φιλίππου Β΄ και της Ολυμπιάδας, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 356 π.Χ., άλλοι λένε την 20η ημέρα, άλλοι την 21η και άλλοι την 26η. Όποια κι αν ήταν η ημέρα των γενεθλίων του, ο τόπος ήταν η Πέλλα, στην δική μας και μοναδική Μακεδονία. Και αν μαγικά σήμερα γιόρταζε τα γενέθλιά του ο θεϊκός Αλέξανδρος, σίγουρα θα είχε προσκεκλημένο τον αγαπημένο του ηθοποιό. Ποιος ήταν αυτός;
Κάποια φορά, ο Μέγας Αλέξανδρος τέλεσε θυσίες και πομπές στους θεούς και διοργάνωσε αγώνες κυκλικών χορών και τραγικών, που αποδείχθηκαν λαμπροί. Τέτοιους αγώνες θα διοργάνωνε και σήμερα, αν ζούσε, μια και σήμερα είναι τα γενέθλια του!
Αφού, όμως, η γέννησή του δεν μπορεί να εορταστεί, ούτε από τον ίδιο, γιατί δεν ανήκει πια στο βασίλειο των ζωντανών, αλλά ούτε και από τους Έλληνες που ούτε μία γιορτή προς τιμήν του δεν διοργάνωσαν ανά τους αιώνες, αφού δεν γίνονται αυτά, ας επιτρέψουμε τις πληροφορίες από το ιστορικό παρελθόν να ζωντανέψουν τον διαγωνισμό στον οποίο έλαβε μέρος και ο αγαπημένος ηθοποιός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γιατί στην γιορτή του, σίγουρα θα τον καλούσε...
Οι αγώνες, λοιπόν, των κυκλικών χορών και τραγικών, ήταν λαμπροί, γιατί χορηγοί ήταν οι βασιλείς των Κυπρίων. Και γιατί διαγωνίστηκαν ο Νικοκρέοντας ο Σαλαμίνιος και ο Πασικράτης ο Σόλιος. Αυτοί έτυχε με κλήρο να είναι χορηγοί των πιο ένδοξων υποκριτών, ο Πασικράτης του Αθηνόδωρου και ο Νικοκρέοντας του Θεσσαλού.
Αγαπημένος του ηθοποιός του Αλεξάνδρου ήταν ο Νικοκρέοντας ο Θεσσαλός, ο οποίος (μαζί με άλλους ηθοποιούς) τον ακολουθούσε, όπου πήγαινε.
Ο Αλέξανδρος ανησυχούσε για την επιτυχία αυτού του ηθοποιού, αλλά δεν εκδήλωνε ούτε το συναίσθημα ούτε την σκέψη του. Παρά μόνο όταν αναγορεύτηκε με ψηφοφορία νικητής ο Αθηνόδωρος, άφησε να φανεί η δυσαρέσκειά του.
Όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος στο έργο του "Αλέξανδρος", φαίνεται να δήλωσε ο γιος του Φιλίππου πως ακόμα κι ένα μέρος της βασιλείας του θα το άφηνε, αρκεί να μην έβλεπε τον Θεσσαλό νικημένο.
Ωστόσο, ο Αλέξανδρος δεν επέτρεπε τις προσωπικές του προτιμήσεις να επηρεάζουν την δίκαιη κρίση του. Όταν λοιπόν ο Αθηνόδωρος τιμωρήθηκε με πρόστιμο από τους Αθηναίους, γιατί δεν έλαβε μέρος στον αγώνα των Διονυσίων ως όφειλε, τότε ζήτησε του βασιλιά να παρέμβει με επιστολή του και να τον δικαιολογήσει.
Ο Αλέξανδρος δεν ικανοποίησε το αίτημά του, αλλά πλήρωσε το πρόστιμο από το δικό του ταμείο.
Χιλιάδες χρόνια μετά, το φως του Αλεξάνδρου παραμένει τόσο λαμπρό όσο κι αυτό του ήλιου. Και θα σβήσει μόνο αν σβήσει το φως του ήλιου και της Ελλάδας μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου