Η Γ΄ Κομμουνιστική Διεθνής της Μόσχας, σε στενή συνεργασία με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας, ήταν αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, προκειμένου να αυτονομηθεί η Μακεδονία.
Βρισκόμαστε στην δεκαετία του 1920. Μετά την αποχώρηση του Γεωργιάδη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, το οποίο δεν δίστασε να στιγματίσει ως ανθελληνικό και προδοτικό, στις εργασίες της Γ΄ Διεθνούς το ΚΚΕ είχε ως αντιπρόσωπο τον Νίκο Σαργολόγο.
Οι κομμουνιστές της Μόσχας, μετά την αποχώρηση του Γεωργιάδη, ήθελαν να προλάβουν τις εξελίξεις. Έτσι, πρότειναν στον Σαρλολόγο ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, ώστε αυτός να συναινέσει με την αυτονόμηση της Μακεδονίας, και στην ανάγκη, να πείσει όσους κομμουνιστές διαφωνούσαν, με την επικείμενη αυτονόμηση.
Η πρώτη δόση ήταν 7.500 δολάρια, την πήρε μαζί του ο Σαργολόγος και επέστρεψε στην Αθήνα, έτοιμος να αγωνιστεί για την αυτονόμηση των ελληνικών μακεδονικών εδαφών.
Όμως, ο μετέπειτα γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο Σταυρίδης, δήλωσε ότι η αυτονόμηση της Μακεδονίας ήταν αντίθετη με την πραγματικότητα και πρόωρος (Πηγή: Ντοκουμέντο 1963, Η εναντίον της Μακεδονίας βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή).
Προσοχή, ο Σταυρίδης μιλούσε για πρόωρη αυτονόμηση. Δηλαδή, έκρινε πως έπρεπε να ωριμάσουν οι συνθήκες και να διαμορφωθεί το κλίμα που θα επέτρεπε την αρπαγή της Μακεδονίας από τους Ρώσους και τους Βούλγαρους.
Υπέρ της αυτονόμησης από τα μέλη του ΚΚΕ τάχθηκε ο Σεραφείμ Μάξιμος, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε πως ήταν πράκτορας των κομμουνιστικών κομμάτων Ρωσίας και Βουλγαρίας.
Τελικά, οι κομμουνιστές της Ελλάδος δεν μπόρεσαν να τα βρουν αναμεταξύ τους και ο Σαργολόγος, χολωμένος, πήρε τα 7.500 δολάρια και έφυγε για την Αμερική.
Δηλαδή, ο κομμουνιστής Σαργολόγος τα πήρε από τους Ρώσους κι έπειτα πήγε να ζήσει στην Αμερική, αφήνοντας την Μακεδονία στο έλεος των κομμουνιστών που αγωνίζονταν να της ξεριζώσουν τις ελληνικές πανάρχαιες ρίζες της.
Η ιστορία είναι ο φάρος της σημερινής μας πραγματικότητας. Αν δεν την σεβαστούμε, θα υποστούμε την χειρότερη μοίρα, εμείς και το έθνος μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου