Λιλή Βλάχου, Δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα: Οι βούλγαροι πλήρωσαν τον τουρκαλβανό που την σκότωσε μέσα στο σχολείο της

Από αυτήν την παλλαϊκή διαμαρτυρία υπέρ της Μακεδονίας μας μέχρι σήμερα, έχει ήδη θανατωθεί ξανά, δυστυχώς από χέρια ελληνικά, η δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα, Λιλή Βλάχου

19/9/2022

Τι να πρωτοκλάψει η Μακεδονία; Την δολοφονημένη ηρωίδα του Αγώνα, την Λιλή Βλάχου, την δράση της ή τα πάθη της φυλής;

Η Λιλή Βλάχου γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1886, έμαθε τα πρώτα της γράμματα στο Παρθεναγωγείο της πόλης της, ακολούθως φοίτησε στο Αρσάκειο και με το δίπλωμα της δασκάλας στο πνευματικό της οπλοστάσιο ξεκίνησε τον δικό της μοναδικό αγώνα υπέρ της ελευθερίας της Μακεδονίας μας. 

Στην συνέχεια, επέστρεψε στην πατρίδα της, γιατί εκεί ήξερε πως δινόταν ο μεγάλος αγώνας για την σωτηρία του έθνους. Εξάλλου ήταν αδερφή του Μακεδονομάχου Ιωάννη Βλάχου ή Τσίσκα, ο οποίος το 1906, σε μια μάχη έξω από το Μοναστήρι, σκοτώθηκε, έχοντας την απελευθέρωση της Μακεδονίας ως φάρο των πράξεων του. Έτσι, η αδερφή του δεν θα μπορούσε να ζει διαφορετικά, να ζει χωρίς να αγωνίζεται για τα ιερά και όσια των Ελλήνων. 

Η Λιλή Βλάχου δεν φοβήθηκε τους κομιτατζήδες ούτε τους τούρκους. Ήταν ατρόμητη και χωρίς δισταγμούς και φοβίες αντιμετώπισε τις βιαιότητες και τους εκβιασμούς των βούλγαρων. Δεν φοβήθηκε να αναλάβει την διεύθυνση του Παρθεναγωγείου της Έδεσσας, δεν κρύφτηκε για να προστατέψει την ζωή της. Ήταν, επίσης, γραμματέας στην "Αγαθοεργό Αδελφότητα Εδέσσης", και, δίδαξε και στην Στρωμνίτσα. 

Δεν τής ήταν αρκετό μόνο να διδάσκει στα παιδιά της Μακεδονίας την αληθινή τους ιστορία. Αλλά, πραγματοποιούσε ομιλίες στην Έδεσσα, με σκοπό να εμψυχώσει τους Μακεδόνες, ώστε αυτοί να δοθούν στον αγώνα για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, ο καθένας με όποιον τρόπο μπορούσε. 

Όσο η Λιλή Βλάχου εμψύχωνε τις μαθήτριες της αλλά και όλους τους Έλληνες, τόσο οι βούλγαροι ήθελαν να την βγάλουν από την μέση, να την σκοτώσουν, να σκοτώσουν τον ζωντανό της λόγο που ξεσήκωνε τους σκλαβωμένους. 

Γυναίκες γενναίες και μοναδικές που λάτρεψαν την Μακεδονία και αγωνίστηκαν για την Απελευθέρωσή της - Ανάμεσά τους και η Λιλή Βλάχου

Ο πρόξενος Κορομηλάς, αναγνωρίζοντας την σημαντική της δράση και συμβολή στον Μακεδονικό Αγώνα, την μετέθεσε στην Θεσσαλονίκη ως διευθύντρια του Υποδιδασκαλείου Θηλέων. Κι ενώ φαινόταν ότι από την θέση της αυτή ενίσχυε το προσωπικό του διδασκαλείου, στην πραγματικότητα είχε γίνει συνεργάτης του προξένου. 

Έτσι, η Λιλή Βλάχου μύησε στον Μακεδονικό Αγώνα όλες τις δασκάλες που με την σειρά τους θα μεταλαμπάδευαν το ελληνικό πνεύμα και το πάθος για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας. Εκτός αυτού, αναλάμβανε πολλές αποστολές εκτός Θεσσαλονίκης. 

Όσο η Λιλή Βλάχου αγωνιζόταν για το έθνος των Ελλήνων, τόσο εξαγριώνονταν οι Βούλγαροι, που πλήρωσαν, τελικά, τον τουρκαλβανό θυρωρό του Παρθεναγωγείου, τον Αμπεντίν, ο οποίος, την νύχτα της 30ης Οκτωβρίου του 1909, δολοφόνησε την υπέροχη δασκάλα, την λεβέντισσα της Μακεδονίας μας, Λιλή Βλάχου, μέσα στο ίδιο της το σχολείο. 

Η άγρια δολοφονία της 23χρονης δασκάλας συγκλόνισε την Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα και ολόκληρη την Μακεδονία. Μαύρα δάκρυα πότισαν τις ψυχές των Ελλήνων και ο πόνος ήταν αβάσταχτος. Πώς να δεχθεί ο νους τους, ότι η περήφανη και μοναδική Λιλή Βλάχου δεν ήταν πια ζωντανή κι ότι ποτέ πια η μαγική φωνή της δεν θα τους συντρόφευε στον καθημερινό τους αγώνα; Πώς;

Η Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου στο βιβλίο της "Θάρρος στη Μαύρη Νύχτα", έγραψε για την Λιλή Βλάχου:

« Το νεκρό κορίτσι δεν το ‘βαλαν σε φέρετρο. Καθισμένο το άψυχο σώμα της πάνω σε θρόνο, όπως ακριβώς γινόταν για τους αρχιερείς τα παλιά χρόνια, το πέρασαν από τους δρόμους τής Θεσσαλονίκης. […] Η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Μακεδονία δεν ήξερε τι να πρωτοκλάψει, τα είκοσι τρία χρόνια τού κοριτσιού, την ηρωίδα και τη μεγάλη δράση της ή τα πάθη τής φυλής

Ποιος να το περίμενε ότι η Λιλή Βλάχου θα δολοφονηθεί ξανά, στον 21ο αιώνα, μέσα από μια επαίσχυντη πολιτική πράξη που έδωσε την ιστορία της Μακεδονίας και το όνομά της σε σλάβους; 

Κανείς δεν το περίμενε, και όμως έγινε. Αλλά, ένα φοβούνται οι πολιτικάντηδες ανεξαρτήτως εποχής και συνθηκών: Τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που θα αναλάβουν εκ νέου να μιλήσουν για την ιερή μακεδονική γη, στην οποία είναι θαμμένοι άπειροι Μακεδονομάχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου