Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νικόλαος Βότσης που εκτόξευσε τρεις τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού "Φετχί Μπουλέντ" στην Θεσσαλονίκη

5/9/2022

Ένας πανέξυπνος και ατρόμητος αξιωματικός του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ο Νικόλαος Βότσης, σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου του 1931 άφησε την τελευταία του πνοή, αφού πρώτα χτύπησε νικηφόρα τους Τούρκους μέσα στο οχυρωμένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Νικόλαος Βότσης (1877-1931), ο δισέγγονος του Γεωργίου Κουντουριώτη, πέτυχε έργο πολεμικό κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, έργο που θεωρούνταν ακατόρθωτο!

Στις πρώτες ναυτικές συμπλοκές, στις 18 Οκτωβρίου του 1912, ως κυβερνήτης του Τορπιλοβόλου 11, μπήκε στο οχυρωμένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Με μοναδική μαεστρία, εξυπνάδα, και τόλμη, κατάφερε να εκτοξεύσει τρεις τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού "Φετχί Μπουλέντ" 3.000 τόνων, άθλο που για να τον πετύχει, έπρεπε πρώτα να περάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους εχθρούς. 

Τα κατάφερε, και οι δύο από τις τρεις τορπίλες χτύπησαν και βύθισαν το τουρκικό θωρηκτό! Ο Νικόλαος Βότσης, που με μοναδική ψυχραιμία και τόλμη είχε μπει στο λιμάνι, κατάφερε να μην αναγνωριστεί από τους εχθρούς, να προσπεράσει αλώβητος το ναρκοπέδιο και τελικά να αποχωρήσει χωρίς καμία απώλεια!  

Ο μεγάλος αυτός Έλληνας πέθανε στο Παρίσι, τον υποδέχθηκαν με τιμές στον Πειραιά και "ταξίδεψε" για το ύστατο ταξίδι του στην επίγεια Ελλάδα προς το Λιτόχωρο. Εκεί, με το φέρετρο του στολισμένο με μια τεράστια σημαία της Ύδρας του 1821, που ήταν τόπος καταγωγής του, αναπαύτηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1970, ενώ τα έξοδα της κηδείας έγιναν με δαπάνες του δήμου Θεσσαλονίκης. (Πληροφορίες & φωτογραφία από wikipedia.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου