Νεκρό χωριό στον Έβρο θα έπρεπε να σημάνει σειρήνα συναγερμού στο κράτος


 28/9/2022

Τραγική απογραφή για το χωριό του Έβρου μας! Ούτε ένας κάτοικος! 

Σε μια εποχή που οι γείτονες της Ελλάδας μάς απειλούν ευθέως και προκλητικότατα, δεν θα έπρεπε ούτε ένα ακριτικό χωριό μας να είναι νεκρό! 

Και όμως, η Κοτρωνιά, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Σουφλί και βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Δάσους της Δαδιάς, δεν έχει πλέον ούτε έναν κάτοικο!

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, υπήρχαν στο χωριό 12 κάτοικοι. Στην τελευταία απογραφή του 2021, κανείς! 

Αν δεν μεριμνήσει η πολιτεία, ποιος τότε; Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βελτιώσει τις συνθήκες -  υποδομές στο χωριό και στην συνέχεια να φροντίσει να κατοικηθεί από Έλληνες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όπως π.χ. η κόρη που ζει με τον 98χρονο πατέρα της στο αυτοκίνητο... 

Δυστυχώς, η πολιτεία δεν μεριμνά για τίποτα. Την ίδια ώρα όμως δίνει εκατομμύρια για να στηθούν δομές που φιλοξενούν αλλοδαπούς παράνομα εισελθόντες στην χώρα μας από την Τουρκία. 

Ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει, και η Κοτρωνιά δεν είναι το μόνο νεκρό χωριό στην ελληνική επικράτεια. Το ένα μετά το άλλο τα χωριά μας μαραζώνουν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο που μας πέρασε, στις 13, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός μαζί με ιερείς της περιοχής και κατοίκους του Σουφλίου και της Δαδιάς πήγανε στην Κοτρωνιά, όπου έγινε λειτουργία σε ναό του χωριού. 

Δηλαδή η τοπική εκκλησία και οι κάτοικοι προσπαθούν να συντηρήσουν τουλάχιστον τους κενούς ναούς. Και, θέλουν, στο χωριό-φάντασμα να ακουστεί μια προσευχή...

Αν όμως δεν παρέμβει άμεσα και δραστικά το κράτος, η ακριτική Θράκη μας θα ερημώνει όλο και περισσότερο από Έλληνες. Και μία ιστορία αιώνων θα καταστραφεί οριστικά. Δεν μας φοβίζει αυτό; 

 (Φωτογραφίες:emtgreece.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου