Αριστοφάνης ο Έλληνας: Δική του είναι η μεγαλύτερη λέξη που συναντάμε σε λογοτεχνικό κείμενο παγκοσμίως!

10/10/2022

 Αυτή η αριστοφανική λέξη καταγράφηκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες!!!

Ο Αριστοφάνης ήταν o πιο διάσημος κωμικός ποιητής του αρχαίου κόσμου. Υπήρξε διαμορφωτής της αρχαίας Κωμωδίας και μαζί με τον Εύπολι και τον Κρατίνο, τους οποίους αν και ξεπέρασε κατά πολύ, αποτελούσαν τους κυριότερους εκπρόσωπους της αρχαίας Αθηναϊκής Κωμωδίας. Ήταν μια πρόωρα αναπτυγμένη και εργατικότατη μεγαλοφυΐα, που η υπεροχή του συνίσταται στην δημιουργία της «Πολιτικής Σάτιρας».

Ο Αριστοφάνης υπήρξε και άριστος γλωσσοπλάστης, με τη δεινή του εφευρετικότητα εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ευχέρεια της ελληνικής γλώσσας να σχηματίζει πολυσύλλαβες λέξεις, δημιούργησε την μεγαλύτερη λέξη που συναντάμε σε λογοτεχνικό κείμενο παγκοσμίως. Η αριστοφανική λέξη η οποία αποτελείται από 78 συλλαβές, 172 γράμματα και 27 συνθετικά, περιγράφει ένα παράξενο γεύμα και την συναντάμε στο έργο του «Εκκλησιάζουσες» (στιχ.1169-1175) και είναι η εξής:
 
«λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων»
 
Σε ελεύθερη απόδοση στα νέα ελληνικά είναι:
«Ένα πιάτο με φέτες ψαριών, καρχαρία και κομμάτια από κεφάλι σκυλόψαρου, που δημιουργούν μια μίξη με έντονη, πικάντικη γεύση. Κάβουρα με μέλι, τσίχλα και κοτσύφι από πάνω, αγριοπερίστερο, ένα κανονικό περιστέρι, λίγο ψητό κοτόπουλο, ένα λαγό κρασάτο και τραγανές φτερούγες για βουτήγματα». 
 
Το λεξικό Λίντελ-Σκοτ μεταφράζει τη λέξη αυτή ως το όνομα ενός πιάτου φαγητού στο οποίο περιέχονται όλων των ειδών οι λιχουδιές, ψάρια, κρέατα, πουλερικά, και σάλτσες.
 
Το 1990 η λέξη καταγράφηκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
 
Από τον Κωνσταντίνο Σπίνο, συγγραφέα-ερευνητή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου