Αλέξανδρος ο Μέγας: Ιστορικά παραδείγματα της γενναιοδωρίας και της φιλοφροσύνης του


2/10/2022

Θα έπρεπε η συμπεριφορά του Αλεξάνδρου να είναι πρότυπο για τους σύγχρονους πολιτικούς! Δυστυχώς, όμως, αυτοί είναι τόσο άπληστοι, που και την μοναδική στον κόσμο ολόκληρο ιστορία που δημιούργησε ο Αλέξανδρος, την πούλησαν για τριάντα αργύρια! 

Από την φύση του, ο Αλέξανδρος ο Μέγας, ήταν πολύ γενναιόδωρος. Και όταν νικούσε τους Πέρσες και συσσωρεύονταν τα πλούτη, δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του και τους οικείους του, παρά τα χάριζε ακόμα πιο πολύ τα υπάρχοντά του. Είχε προφανώς συνειδητοποιήσει ότι η θνητότητα δεν εξυπηρετείται ούτε ωφελείται από τα υλικά αγαθά. 

Στην γενναιοδωρία του προστέθηκε και η φιλοφροσύνη, με την οποία και μόνον ευχαριστιούνται πραγματικά αυτοί που προσφέρουν δώρα. 

Κάποια φορά, ένας Μακεδόνας από τους πολλούς, οδηγούσε ένα μουλάρι που είχε πάνω του βασιλικό χρυσάφι. Όταν το ζώο κουράστηκε, ο Μακεδόνας έβαλε το φορτίο στους ώμους του και προχωρούσε. Τον είδε ο Αλέξανδρος που περπατούσε με κόπο καθώς και την στιγμή που ετοιμαζόταν να αφήσει κάτω το βαρύ φορτίο του, του είπε:

"Φρόντισε τον εαυτό σου να μην αποκάμεις τελείως. Και συνέχισε τον δρόμο σου και πήγαινε το φορτίο στην δική σου σκηνή. Κράτησέ το για τον εαυτό σου". 

Επίσης, ο Αλέξανδρος ο Μέγας, αυτός ο μοναδικός Έλληνας, αγανακτούσε με εκείνους που δεν ήθελαν τα δώρα του. Έτσι, σε έναν πολύ καλό του φίλο, τον Φωκίωνα, έγραψε ένα γράμμα, στο οποίο του τόνιζε ότι αν συνέχιζε να μην αποδέχεται τα δώρα του, τότε αυτός θα σταματούσε να τον λογαριάζει για καρδιακό του φίλο!

Ο Φωκίωνας, που ήταν Αθηναίος πολιτικός και σαράντα φορές εκλεγμένος στρατηγός, ένας Έλληνας με πολυσχιδή δράση, δεν θα μπορούσε πια να αρνηθεί τα δώρα του Αλεξάνδρου, αν ήθελε να παραμείνουν φίλοι!

Πραγματικά, ο Αλέξανδρος μοίραζε τα πλούτη του, όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος στο έργο του "Αλέξανδρος", χωρίς να υπολογίζει ότι το προσωπικό του βιός λιγόστευε. Ακόμα και η μητέρα του η Ολυμπιάδα αγανάκτησε και του έστειλε γράμμα για να του πει: 

"Εντάξει, να ευεργετείς τους φίλους σου και να τους οδηγείς ένδοξα. Αλλά το κάνεις σε τέτοιο βαθμό που απογυμνώνεις τον εαυτό σου". 

Μπορούμε να φανταστούμε κάποιον από τους σύγχρονους πολιτικάντηδες να δωρίζουν το προσωπικό τους βιός; Όχι βέβαια! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου