Μακεδονομάχος Ιωάννης Μπουμπαράς: Τον κατακρεούργησαν οι Τούρκοι, αλλά αυτός κατάπιε τα έγγραφα, παρά να τους τα παραδώσει!

20/11/2022

Ιωάννης Μπουμπαράς, ήρωας Μακεδονομάχος που τον κατακρεούργησαν οι Τούρκοι το 1905 - Η ζωή και η προσφορά του στην Μακεδονία και στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν διδάσκονται στα σχολεία μας. 

Ιωάννης Μπουμπαράς ή Μπουμπάρας ή Μπούμπορας από την Βλάστη Κοζάνης: Ήταν ένα αγνός ορεσίβιος Έλληνας, γυμνασμένος και γοργοπόδαρος, πανέξυπνος, ατρόμητος και αφοσιωμένος απόλυτα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Καταγόταν από κτηνοτροφική οικογένεια, και καθώς ήταν και ο ίδιος κτηνοτρόφος, γνώριζε σπιθαμή προς σπιθαμή τα βουνά και τα περάσματα του Μουρικίου. Έτσι, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στα Σώματα του Βέργα, του Ρούβα και του Παύλου Γύπαρη σαν οπλίτης, αλλά και σαν οδηγός, ανιχνευτής, αγγελιοφόρος. 

Σύμφωνα με τον Ζήκο Τσίρο ("Η Βλάστη (παλιά Μπλάτσι), 1. Σκόρπια φύλλα της πατρίδος μου", τόμοι 1-3 Θεσσαλονίκη 1964): "Η Ελλάς ήτο ο Μπουμπαράς. Το έλεγε το αίμα του, τα ρουμάνια, τα πουλιά και η φύση της πατρίδος του". 

Αγέρωχος και ακούραστος, ο Μπουμπαράς, μετά την νικηφόρα μάχη του Μουρικίου στις 21 Απριλίου του 1905 και την άτακτη υποχώρηση των Τούρκων, οδήγησε τα Ελληνικά Σώματα σε ασφαλές σημείο κι ακολούθως ο ίδιος αναχώρησε για το Μπλάτσι, επειδή έπρεπε να παραδώσει μία εμπιστευτική επιστολή στην τοπική Εθνική Επιτροπή. 

Μα η μοίρα που ακολουθούσε τα βήματα του παλικαριού είχε βλοσυρό ύφος, κι έπλεκε σε κάθε βήμα του, το σάβανό του. Γιατί: 

Κάποιοι Τούρκοι που είχαν στήσει ενέδρα, τον αναγνώρισαν και επειδή ήξεραν τον ρόλο του στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και από τους Τούρκους και από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, τον συνέλαβαν και τον υπέβαλαν στα πιο φρικτά βασανιστήρια που δεν τα βάζει καν ο νους του ανθρώπου. Τον χτυπούσαν βίαια, άρχισαν να του κόβουν το κορμί και να του σπάνε τα κόκαλα, προκειμένου ο ήρωας να μαρτυρήσει τα μεγάλα μυστικά του έθνους μας. 

Αλλά! Λέξη δεν πήραν από το στόμα του, λέξη! 

Μάλιστα, κατάπιε τα έγγραφα που είχε μαζί του, για να μην φτάσουν αυτά στα χέρια των εχθρών της Ελλάδας. Γι΄ αυτό τον ξεκοίλιασαν. 

Την άλλη ημέρα, ο Κώστας Μπαστής περισυνέλεξε το κομματιασμένο νεκρό κορμί του Ιωάννη Μπουμπαρά. Τον κήδεψαν, τον ήρωα, και από το πρόσωπο της μοίρας έσταζαν δάκρυα πάνω στο σάβανο, και από την καρδιά της Μακεδονίας μας έπεφταν ριπές ευγνωμοσύνης πάνω στ΄ ακίνητο κορμί του παλικαριού που κατέβαινε, όλο και πιο βαθιά στην γη κατέβαινε, για να αναπαυθεί εκεί, μετά από τον τρανό αγώνα που έδωσε για την Λευτεριά της πατρίδας. 

Αυτόν τον ήρωα της Μακεδονίας μας, τον Ιωάννη Μπουμπαρά, τον κομμάτιασαν ξανά οι νεοέλληνες πολιτικάντηδες που υπέγραψαν την ψευδοσυμφωνία των Πρεσπών, βάσει της οποίας οι σλάβοι ονομάζουν τους εαυτούς τους "Μακεδόνες" που μιλούν την "μακεδονική" γλώσσα, αφού ανήκουν στο "μακεδονικό" έθνος. Αυτοί οι νεοέλληνες είναι η ντροπή του έθνους μας. 

Νίκη Μάρκου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου