Νέα μελέτη για Covid 19, από Wuerzburg : 1 στους 4 υγειονομικούς δεν μπορεί να εργαστεί μετά από ένεση δισθενούς εμβολίου


 24/11/2022

Covid:Ένας στους τέσσερις υγειονομικούς δεν μπορεί να εργαστεί μετά από ένεση δισθενούς εμβολίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Πραγματοποιήθηκε μια μη τυχαιοποιημένη αναδρομική μελέτη σε 76 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψη, αφού έλαβαν μια δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου Covid-19. Η μελέτη δείχνει ότι ο αριθμός των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών, η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως απαιτείται (PRN) και η αύξηση του ποσοστού ανικανότητας για εργασία ήταν υψηλότερος στα άτομα που έλαβαν δισθενές εμβόλιο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το μονοσθενές εμβόλιο.

 Η ανάπτυξη δισθενών εμβολίων

Στα τέλη του 2021, η παραλλαγή Omicron και στη συνέχεια οι υποπαραλλαγές της καθιερώθηκαν παγκοσμίως. Η νέα κατάσταση επιδημίας ανάγκασε τα εργαστήρια να αντιδράσουν γρήγορα. Τα εμβόλια νέας γενιά κατά του Covid-19 εγκρίθηκαν γρήγορα από υγειονομικούς φορείς. Αυτά τα εμβόλια στοχεύουν είτε το  στέλεχος παραλλαγής Omicron BA.1 είτε τις υποπαραλλαγές Omicron BA.4 και BA.5. Όλα τα εμβόλια στην αγορά περιέχουν την αλληλουχία RNA της πρωτεΐνης Spike από το άγριο στέλεχος Wuhan στο οποίο έχει προστεθεί είτε η αλληλουχία RNA της παραλλαγής ΒΑ.1 είτε η αλληλουχία RNA της πρωτεΐνης Spike από τις νέες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5.

Αυτά τα εμβόλια κυκλοφόρησαν το φθινόπωρο του 2022 χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ή ακόμη και χωρίς να πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες!

Η πορεία της μελέτης

Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 76 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το 48,7% από τους συμμετέχοντες έλαβαν την τέταρτη δόση ή το δεύτερο αναμνηστικό, το μονοσθενές εμβόλιο, ενώ το 51,3% έλαβαν το δισθενές εμβόλιο που περιέχει την αλληλουχία RNA Wuhan και αυτό των ΒΑ.4 και ΒΑ.5 υποκατηγορίες. Για να γίνει αυτό, ελήφθησαν ορισμένες προφυλάξεις:

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη που έλαβαν ένα δισθενές εμβόλιο κατά του Covid-19 διαφορετικό από αυτό που περιέχει τα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 στι δεύτερο αναμνηστικό αποκλείστηκαν από την μελέτη, καθώς και άτομα που έλαβαν ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 και της γρίπης ταυτόχρονα. Αυτή η τελευταία προφύλαξη υιοθετήθηκε επειδή η ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο εμβολίων θα μπορούσε να αλλάξει τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα και τις παρενέργειες. 

Το πρωτόκολλο της μελέτης εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου του Wuerzburg, σύμφωνα με την Διακήρυξη του Ελσίνκι.

 Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα της μελέτης που συγκρίνει το μονοσθενές εμβόλιο και το αντίστοιχο δισθενές εμβόλιο είναι ξεκάθαρα:

Το ποσοστό ανεπιθύμητων παρενεργειών που αναφέρθηκαν για την δεύτερη αναμνηστική δόση είναι σημαντικά υψηλότερο στους συμμετέχοντες που έλαβαν το δισθενές εμβόλιο (84,6%) σε σύγκριση με το μονοσθενές εμβόλιο (51,4%). Οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν σωματικούς πόνους, πυρετό και ρίγη, τοπικές αντιδράσεις και κόπωση. Ωστόσο, αυτοί που εμβολιάστηκαν με το δισθενές έπρεπε να καταφεύγουν πιο συχνά από τους εμβολιασμένους με μονοσθενές, σε φάρμακα PRN όπως η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη ή ακόμα και τα γλυκοκορτικοειδή. Επιπλέον, το 25% των επαγγελματιών υγείας που έλαβαν το δισθενές δεν μπόρεσαν να πάνε στην δουλειά τους τις ημέρες που ακολούθησαν τα εμβόλια τους, με ποσοστό απουσίας διπλάσιο από αυτό που παρατηρήθηκε στους εμβολιασμένους με μονοσθενές.

Αυτή η μη τυχαιοποιημένη αναδρομική μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, καθώς παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αντιδραστικότητα των δισθενών εμβολίων. Και, ελλείψει θεραπευτικής δοκιμής γι΄ αυτά τα εμβόλια νέας γενιάς, αυτά τα πρώτα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στην λήψη κλινικών αποφάσεων μεταξύ μονοσθενών ή δισθενών εμβολίων, αλλά και να οδηγήσουν στην επιλογή να μην καταφύγουμε σε νέα αναμνηστική δόση. 

Σαφώς, τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης δεν είναι οριστικά και απαιτείται διενέργεια δοκιμών σε μεγαλύτερες ομάδες εμβολιασμένων ασθενών. Πηγή:Francesoir.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου