Όπου κι αν πάμε, Ελλάδα: Βρέθηκαν 3 θαυμάσιες μαρμάρινες κεφαλές του Έρωτα, του Διονύσου και του Ηρακλή στους Αιζανούς!

27/12/2022

Στους Αιζανούς βρέθηκαν 3 μαρμάρινες κεφαλές του Έρωτα, του Διονύσου και του Ηρακλή! Κι αν σήμερα εκεί βρίσκονται οι Τούρκοι, κανένα αρχαιολογικό εύρημα δεν τους ανήκει! 

Ανασκαφές πραγματοποιούνται  στην αρχαία πόλη των Αιζανών, που περιλαμβάνεται στον Υποψήφιο Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2012, κοντά στο Ρεύμα του Πενκάλα ποταμού, στην αρχαία αγορά και το θέατρο.

Εκεί βρέθηκαν και οι 3 αυτές πανέμορφες μαρμάρινες κεφαλές του Έρωτα, του Διονύσου και του Ηρακλή (οι φωτογραφίες είναι από anaskafi.blogspot.com):

 

 


Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη των Αιζανών είχε κατοικηθεί αιώνες πριν εμφανιστούν οι Τούρκοι στην ανθρώπινη ιστορία. Ήδη από την Εποχή του Χαλκού λέγεται ότι βρέθηκαν εκεί ίχνη κατοίκησης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν την ελληνική παρουσία. Αλλά και το όνομα της πόλης που βρίσκεται κοντά στην Κιουτάχεια, οφείλεται, όπως φαίνεται, στον Αζάνα, έναν από τους τρεις γιους του Αρκά και της νύμφης Ερατώς. Αργότερα η πόλη πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων.

Όπου και αν πάμε, Ελλάδα συναντάμε! Ονόματα, πόλεις, ιερά, ήρωες, μύθοι και πραγματικότητες που εξελίχθηκαν στην ανθρώπινη ιστορία, είναι τόσα πολλά των Ελλήνων τα έργα. Και χάρη σ΄ αυτά όχι μόνο οι Τούρκοι αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι αυξάνουν τα ετήσια έσοδά τους από τον τουρισμό. Τον οποίο χρωστούν στους Έλληνες. Να τα λέμε, επιτέλους, τα πράγματα με το όνομά τους! Και δεν πρόκειται μόνο για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ή για τα αρχαιοελληνικά ευρήματα στο μουσείο του Λούβρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου