Μέγας Αλέξανδρος: Του πρόσφεραν νερό σε περικεφαλαία οι Μακεδόνες του - Πώς αντέδρασε;


26/12/2022

Ο Αλέξανδρος δεν πολεμούσε στα μετόπισθεν ούτε έδινε διαταγές στους στρατιώτες του καθήμενος στον θρόνο του. Ορμούσε πρώτος όλων στην μάχη, γεγονός που σήμαινε ότι πάθαινε όσα πάθαιναν και οι στρατιώτες του. Αν αυτοί διψούσαν, διψούσε και ο Αλέξανδρος. Αλλά, έπινε πρώτος νερό ή έδινε το πολύτιμο υγρό στους άνδρες του; Ιδού πώς φέρονται οι μεγάλοι Έλληνες:

Όπως μαρτυρεί ο Πλούταρχος στο έργο του "Αλέξανδρος", καταδιώκοντας τον Δαρείο ο Μέγας αυτός Έλληνας, ο Αλέξανδρος, μαζί με τους στρατιώτες του, είχαν βρεθεί σε άνυδρη περιοχή. Οι συνθήκες ήταν φοβερά δύσκολες και όλοι υπέφεραν από τρομερή δίψα. 

Μια μέρα, ήρθαν από άλλη περιοχή Μακεδόνες με μουλάρια που κουβαλούσαν κάποια ασκιά με νερό. Είδαν τον Αλέξανδρο και τους άνδρες του σε κακό χάλι. Τότε, έβαλαν γρήγορα νερό σε μια περικεφαλαία και πήγαν να το προσφέρουν στον Αλέξανδρο. 

Του πρόσφεραν νερό να πιει, λέγοντας ότι είναι σημαντικό αυτός να ζήσει, γιατί αν ζει αυτός, ακόμα και τα παιδιά τους να χάσουν, θα αποκτήσουν άλλα. Όμως, χωρίς τον Αλέξανδρο, δεν θα υπήρχε κανείς, ούτε αυτοί ούτε τα παιδιά τους. 

Ο Αλέξανδρος πήρε την περικεφαλαία στα χέρια του, παρατηρώντας γύρω του. Οι ιππείς του βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Και με κατεβασμένο το κεφάλι, έριχναν κλεφτές ματιές στο νερό. 

Ήταν αδύνατον αυτός ο μεγάλος Μακεδόνας να ξεδιψάσει πρώτος, του ήταν απλά αδύνατο να βρέξει το στόμα του, όταν οι άνθρωποι του ήταν έτοιμοι να λιποθυμήσουν  ή ακόμα και να πεθάνουν από δίψα. 

Έτσι, ο Αλέξανδρος, αφού παίνεψε τους Μακεδόνες που του έφεραν νερό, είπε: "Αν πιω εγώ μόνο, θα κυριευτούν από αθυμία αυτοί", και έδειξε τους ιππείς του. 

Πρόσφερε το νερό για να ξεδιψάσουν πρώτοι οι ιππείς του. Αυτοί, μόλις είδαν την μεγαλοψυχία αλλά και την εγκράτεια του Αλεξάνδρου, ζητωκραύγασαν. Αισθάνθηκαν μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη που ο ηγέτης τους έβαζε πρώτα τις δικές τους ανάγκες, και όχι τον εαυτό του.

Του ζήτησαν λοιπόν να τους οδηγήσει μπροστά, τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τον νικηφόρο αγώνα τους, ούτε καν η δίψα! 

Γιατί, όπως έλεγαν, δεν μπορεί να ήταν θνητοί αυτοί που καθοδηγούνταν από έναν τέτοιο αθάνατο βασιλιά, τον Αλέξανδρο από την Μακεδονία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου