Νικόλαος Μάρτης: Οι νίκες των Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου συμμετείχαν μόνο Έλληνες!


4/12/2022

Μόνο οι Έλληνες έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Κατάλογος ονομάτων Μακεδόνων που σήκωσαν στην αρχαία Ελλάδα τα τρόπαια της νίκης, τον οποίο παραθέτει ο Νικόλαος Μάρτης, γράφοντας για την ελληνικότητα της Μακεδονία μας από αρχαιοτάτων χρόνων! 

Συμμετοχή των Μακεδόνων στην θρησκευτική και πολιτιστική ζωή των λοιπών Ελλήνων

Οι Μακεδόνες ήταν μέλη της Αμφικτυονίας των Δελφών. Όπως είναι δε γνωστό, μόνο Έλληνες ήταν μέλη Αμφικτυονιών.

Ο Παυσανίας αναφέρει: "...λένε πως ο Αμφικτύονας, ο ίδιος συνένωσε σε κοινό συνέδριο τα εξής φύλα... Οι Μακεδόνες μεταξύ των Αμφικτυονιών... Οι Αμφικτύονες στην εποχή μου ήταν τριάντα. Οι περιοχές της Νικόπολης, Μακεδονίας και Θεσσαλίας, κάθε μία έστελνε έξι αντιπροσώπους". 

Τόσο ο Φίλιππος, όσο και ο Μ. Αλέξανδρος με αποφάσεις της Αμφικτυονίας ορίσθηκαν προστάτες του Ιερού των Δελφών. 

Ο Παυσανίας αναφέρει το Φιλιππείον της Ολυμπιάς "Μέσα στην Άλτι βρίσκονται το Μητρώο και ένα οίκημα που ονομάζεται Φιλιππείο... το έκτισε ο Φίλιππος μετά τη μάχη στη Χαιρώνεια... υπάρχουν αγάλματα του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου, του Αμύντα... είναι έργα του Λεωχάρους από ελέφαντα και χρυσό όπως και τα αγάλματα της Ολυμπιάδος και Ευρυδίκης". 

Ο Παυσανίας αναφέρει ακόμα διάφορα αφιερώματα και αγάλματα που έγιναν με εντολή διαφόρων και μνημονεύει "από τους Μακεδόνες ανέθεσαν οι κάτοικοι του Δίου, μιας πόλης κάτω από τα Πιέρια όρη, αγάλματα (που εικονίζει) τον Απόλλωνα να κρατεί το ελάφι". 

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου αγωνίζονταν μόνο Έλληνες συμμετείχαν και οι Μακεδόνες. Συγκεκριμένα: 

Ο Αλέξανδρος Α΄, γιος του Αμύντα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 496 π.Χ., κρίθηκε ότι ήταν Έλληνας και αφού πήρε μέρος στους αγώνες δρόμου, ήρθε πρώτος.

Στην 99η Ολυμπιάδα, οπότε προστέθηκε το αγώνισμα αρμάτων συρομένων από πώλους (συνωρίδα πώλων) νίκησε γυναίκα από τη Μακεδονία. Ο Παυσανίας αναφέρει "νικητές" λένε πως αναδείχθηκαν στη συνωρίδα μια γυναίκα Βελεστίχη από την παραθαλάσσια Μακεδονία.

Ο Αρχέλαος αγωνίσθηκε και στην Ολυμπία το 408 π.Χ. και κέρδισε στους Δελφούς στο αγώνισμα των τεθρίππων.

Τρεις φορές αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης ο Φίλιππος Β΄ το 356 με το άλογό του, το 352 με τα τέθριππά του και το 348 στη συνωρίδα.

Στην 69η Πυθειάδα έλαβε μέρος ο Πτολεμαίος.

Ο Κλίτων ο Μακεδών νίκησε στο στάδιο το 328 π.Χ. 

Ο Δαμασίας ο Αμφιπολίτης νίκησε στο στάδιο το 320 π.Χ. 

Ο Λάμπου ο Φιλιππίσιος αναδείχθηκε νικητής τεθρίππων το 304 π.Χ.

Ο Αντίγονος ο Μακεδών νίκησε στο στάδιο το 292 και 288 π.Χ. 

Ο Σέλευκος ο Μακεδών νίκησε στο στάδιο το 268 π.Χ. (Ο Αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα, εκδοτική Αθηνών, σελ. 289).
Πηγή: Η ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Νικολάου Μάρτη, Αθήνα 1983. Ο Νικόλαος Μάρτης από την Καβάλα, ήταν νομικός, διετέλεσε βουλευτής επί πολλά έτη και υπουργός. Είχε προτείνει για τα Σκόπια την ονομασία: Δημοκρατίας της σλαβικής Παιονίας. 

Αυτό το βιβλίο πήρε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, όταν αυτή υπεράσπιζε τα δίκαια του ελληνικού έθνους. Δυστυχώς, σήμερα, αυτή η Ακαδημία αποδέχεται τους σλαβοσκοπιανούς ως "μακεδονικό" έθνος κι επιβραβεύει Έλληνες πολιτικάντηδες που χτύπησαν - και χτυπούν - ύπουλα την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου