25/2/2023
Ελβετοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα υγρό που είναι κατάλληλο για την παραγωγή ανταλλακτικών με χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση έργων τέχνης.
Η παραγωγή εξαρτημάτων και ανταλλακτικών με την χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή είναι εδώ και καιρό πρότυπο στην βιομηχανική παραγωγή. Ωστόσο, ορισμένα υλικά δεν μπορούν να αναπαραχθούν τόσο εύκολα με αυτόν τον τρόπο - συμπεριλαμβανομένων των οστών ή των κοραλλιογενών δομών, τα οποία είναι ελαφριά και πορώδη, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά στιβαρά και άκαμπτα. Η πρόσθετη πρόκληση με την τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ότι το μελάνι που χρησιμοποιείται πρέπει πρώτα να είναι αρκετά ρευστό, ώστε να μπορεί να εκτιναχθεί από το ακροφύσιο. Για έργα τέχνης και κοραλλιογενείς υφάλους
Στο παρελθόν, η ανάμειξη σε σωματίδια ορυκτών συχνά προκαλούσε το υλικό να συρρικνωθεί κατά την ξήρανση και τελικά να ραγίσει. Ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Λωζάνη (EPFL) λένε ότι έχουν αναπτύξει ένα μελάνι που είναι επίσης κατάλληλο για την εκτύπωση οστών. Αλλά τα έργα τέχνης και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πρέπει επίσης να μπαλωθούν με αυτόν τον τρόπο. Οι ερευνητές παρουσίασαν αυτή την νέα μέθοδο εκτύπωσης στο περιοδικό "Materials Today".
Το νέο μελάνι περιέχει ένα βακτήριο που παράγει ανθρακικό ασβέστιο όταν έρχεται σε επαφή με διάλυμα που περιέχει ουρία, δήλωσε την Πέμπτη το Ινστιτούτο EPFL. Μέσα σε περίπου τέσσερις ημέρες, οποιοδήποτε σχήμα από τον 3D εκτυπωτή μεταλλοποιείται σε υλικό που μοιάζει με κόκκαλο. Τα τελικά προϊόντα δεν περιέχουν πλέον ζωντανά βακτήρια, επειδή βυθίζονται σε αιθανόλη στο τέλος της διαδικασίας ανοργανοποίησης.
Δέρμα και όργανα από εκτυπωτή!
Εκτός από τις πιθανές χρήσεις στην ιατρική, το υλικό είναι ιδανικό για την αποκατάσταση έργων τέχνης. Έτσι μπορεί να εγχυθεί απευθείας σε βάζο ή άγαλμα. Επιπλέον, το μελάνι είναι ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος για την κατασκευή τεχνητών κοραλλιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναγέννηση κατεστραμμένων θαλάσσιων υφάλων.
Στην βιοϊατρική, από την άλλη, η τρισδιάστατη εκτύπωση δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση σε ανταλλακτικά οστών. Γίνεται επίσης εντατική έρευνα για την δυνατότητα παραγωγής ιστού στο εργαστήριο από τον οποίο αργότερα μπορούν να αναπτυχθούν ολόκληρα όργανα ή μέρη οργάνων. Στο Med-Uni Innsbruck, από την άλλη, γίνονται πειράματα με την εκτύπωση ανθρώπινου δέρματος. Τα ζωντανά κύτταρα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιομελάνης. Πηγή:derstandard.at - Φωτογραφία:EPFL/Eva Baur
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου