Πάπυρος του Δερβενίου: Στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης


27/2/2023

Το Δερβένι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη. Εκεί βρέθηκε ένας πάπυρος που είναι από τα αρχαιότερα έγγραφα της Ευρώπης. Ο πάπυρος του Δερβενίου, το 2015 εγγράφηκε από την UNESCO στον κατάλογο "ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" και είναι το αρχαιότερο βιβλίο της Γηραιάς Ηπείρου. 

Χρονολογείται στο δεύτερο ήμισυ του 4ου αιώνα π.Χ. Βρέθηκε στον τάφο ενός ευγενούς στο Δερβένι, το 1962. Για πολλά χρόνια το κείμενο δεν είχε διαβαστεί, μέχρι που τον Οκτώβριο του 2006, ο Έλληνας καθηγητής κλασσικής φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, ο παπυρολόγος Κυριάκος Τσαντσάνογλου, ανακοίνωσε ότι το κείμενο είχε επιτυχώς μεταφραστεί ολόκληρο. 

Περιέχει την φιλοσοφική έκθεση ενός αγνώστου συγγραφέα σχετικά με την γέννηση των θεών. Πιστεύεται πως ο συγγραφέας ανήκε στο περιβάλλον του Αναξαγόρα, του σημαντικού αυτού Έλληνα φιλοσόφου και αστρονόμου. 

Τα τμήματα του παπύρου όπως εκθέτονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την UNESCO, το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης, ο πάπυρος του Δερβενίου, έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την μελέτη της θρησκείας και φιλοσοφίας των Αρχαίων Ελλήνων, οι οποίες είναι η βάση της δυτικής φιλοσοφικής σκέψης, αλλά και επειδή αποδεικνύει την πρώιμη χρονολόγηση των Ορφικών ποιημάτων, προσφέροντας μια ξεχωριστή έκδοση των προσωκρατικών φιλοσόφων. 

Ο πάπυρος του Δερβενίου έχει παγκόσμια σημασία, γιατί αντανακλά τις οικουμενικές αξίες του ανθρώπου: Την ανάγκη να κατανοήσει τον κόσμο, την επιθυμία του να ανήκει σε μια ανθρώπινη κοινωνία με κοινώς αποδεκτούς κανόνες και την αγωνία του να αντιμετωπίσει το τέλος της ζωής. (Πληροφορίες από greek-language.gr & wikipedia.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου