24 Απριλίου 2004: Η Κύπρος του Τάσσου Παπαδόπουλου είπε ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν

24/4/2023

Ο Χ Ι

24 Απριλίου του 2004: Ιστορικές στιγμές στην Κύπρο μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Κύπρου βροντοφώναξε ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν (ΓΓ του ΟΗΕ), το οποίο υποστήριζαν τα κόμματα στην Κύπρο, στην Ελλάδα και όλες οι ξένες δυνάμεις. Δεν υποστηριζόταν όμως αυτό το εθνοκτόνο σχέδιο από τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Λίγες ημέρες πριν, στις 7 Απριλίου, ο Τάσσος σε διάγγελμά του, με υγρά τα μάτια από τα δάκρυα, είπε στους Έλληνες:

«Λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε. Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω “κοινότητα” χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας.

Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.

Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.

Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.

Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη».

 Όσα χρόνια κι αν περάσουν από εκείνη την ημέρα, οφείλουμε να μην ξεχάσουμε το ΟΧΙ των Ελλήνων της Κύπρου μας. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η ένδοξη ιστορία του ελληνικού έθνους από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, γράφεται με τα ΟΧΙ!!!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου