Θα υπήρχε η Νότια Ελλάδα, αν δεν υπήρχε η Μακεδονία μας;


25/4/2023

Μακεδόνες: Πανάρχαια ελληνική φυλή με καταγωγή από Δωριείς, Ίωνες και Αιολείς. Μιλούσαν

ελληνικά, φυσικά σε διάλεκτο της εποχής τους. Ακόμα και σήμερα, πολλά χωριά της Μακεδονίας έχουν διατηρήσει το δικό τους ηχόχρωμα και τις δικές τους τοπικές λέξεις. Πάντως, η γλώσσα των Μακεδόνων ήταν συγγενική της δωρικής και της αιολικής διαλέκτου. 

Οι Μακεδόνες από τις απαρχές της ιστορίας τους, άνθρωποι σκληροτράχηλοι και λεβέντες των βουνών οι περισσότεροι, αγωνίζονταν πάντα για την διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων στον βορρά. Είχαν ακμαιότατο ελληνικό φρόνημα και πρότασσαν τα στήθη τους, σε κάθε φάση της ελληνικής ιστορίας, προκειμένου να υπερασπιστούν και την νότιο Ελλάδα από τις βαρβαρικές επιδρομές. 

Αν δεν υπήρχαν οι Μακεδόνες για να φράζουν τον δρόμο προς την νότια Ελλάδα, οι βάρβαροι θα την είχαν κατακτήσει και, κατά συνέπεια, δεν θα είχε αναπτυχθεί ούτε η δημοκρατία ούτε ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας. 

Για να το σκεφτούμε: Αν στην Αθήνα γίνονταν συχνές-πυκνές επιδρομές βαρβάρων, θα προλάβαιναν να κτίσουν τον Παρθενώνα, να αναπτύξουν επιστήμες και τέχνες, να μιλούν για δημοκρατία; 

Δεν θα προλάβαιναν, και η ανθρωπότητα ολόκληρη θα είχε στερηθεί τα πια λαμπρά δημιουργήματα έργων, λόγων και τέχνης. 

Οι Μακεδόνες, αυτοί οι ακρίτες του Ελληνισμού, πάντα αγωνίζονταν για τους αδερφούς τους στην νότια Ελλάδα, πολεμώντας και αποκρούοντας βαρβάρους που κατέβαιναν στην χώρα μας από την βαλκανική χερσόνησο και στην πορεία και από άλλες περιοχές του κόσμου. 

Οι Μακεδόνες, γνήσιοι Έλληνες, υπό του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένωσαν τις ζωές τους με αυτές των αδερφών τους από την υπόλοιπη Ελλάδα (τότε πόλεις-κράτη), εκτός των Λακεδαιμονίων, και ξεκίνησαν εκστρατεία στην Μικρά Ασία, για να κυνηγήσουν τον τότε ισχυρό εχθρό των Ελλήνων, τους Πέρσες. 

Αν δεν υπήρχε ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες, οι Πέρσες δεν θα άφηναν όρθια την νότια Ελλάδα. 

Οι Μακεδόνες, γνήσιοι Έλληνες, αγωνίζονταν για την ελευθερία ολόκληρης της Ελλάδας και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ας σταθούμε μόνο σε ένα ιστορικό γεγονός: Κατά την Επανάσταση του 1821, για οκτώ περίπου μήνες, ο Εμμανουήλ Παπάς από τις Σέρρες, μαζί με τα παλικάρια του, συγκράτησαν πολλές χιλιάδες τουρκικού στρατού και, έτσι, έδωσαν την δυνατότητα στην Νότια Ελλάδα να προετοιμάσει και στην συνέχεια να σταθεροποιήσει την Επανάσταση. Οι ίδιοι οι Τούρκοι είχαν τότε ομολογήσει ότι είχαν σφάξει και απαγχονίσει πάνω από 15.000 Μακεδόνες, ενώ, ταυτόχρονα, έκαιγαν ολικώς ή μερικώς πολλές κωμοπόλεις και χωριά της Μακεδονίας μας. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν λίγα μόνο, ενδεικτικά, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Νότια Ελλάδα δεν θα υπήρχε, ούτε θα υπάρχει στο μέλλον, αν δεν υπήρχε, κι αν δεν υπάρχει, η Μακεδονία μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου