Γυναίκες-Λιοντάρια κατά των εχθρών της Μακεδονίας μας! Μόνο περηφάνια γι΄ αυτές!

Ελένη Παπάζογλου, η Μπουμπουλίνα της Μακεδονίας μας
17/5/2023

Τα παρακάτω δεν είναι απλά ονόματα, είναι ζωές γυναικών που όρμησαν κατά των εχθρών της Μακεδονίας μας, με έναν υψηλό πόθο στην καρδιά τους: Την Απελευθέρωση! Λιοντάρια, άφοβες, ριψοκίνδυνες, δεν λογάριαζαν τίποτα, και όμως! Αράχνιασε η προσφορά τους στον Μακεδονικό Αγώνα, γιατί οι πολιτικάντηδες έπαιζαν, και πάντα παίζουν, βρώμικα παιχνίδια εξουσίας! Γιατί δεν διδάσκεται ο Μακεδονικός Αγώνας στα σχολεία μας, γιατί; 

Αμαλία Οικονόμου: Στην Θεσσαλονίκη έδρασε η γενναία αυτή Ελληνίδα, που ήταν διευθύντρια της χειροτεχνικής σχολής "Άγιος Παύλος" που είχε ιδρύσει η Ναταλία Μελά. Μπροστά φαινόταν ότι η δράση της είχε να κάνει με φιλανθρωπίες. Στην πραγματικότητα, ήταν κατάσκοπος! Και δεν δίσταζε να κρύψει τους Μακεδονομάχους αντάρτες μας, όποτε και όταν υπήρχε ανάγκη, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο ιερός Μακεδονικός Αγώνας κατά των σλάβων αλλά και των τούρκων. 

Ελένη Παπάζογλου, από την Θεσσαλονίκη κι αυτή: Με το ψευδώνυμο Μπουμπουλίνα, μεταμφιεζόταν σε εγκυμονούσα για να μεταφέρει με κάρα πολεμοφόδια. Έδρασε ως κατάσκοπος, άφοβη και παράτολμη! Διεβίβαζε εμπιστευτικά έγγραφα από το προξενείο σε διάφορα κέντρα της ιερής μακεδονικής γης. Συγκέντρωνε πληροφορίες και φρόντιζε να φτάσουν στα κατάλληλα αυτιά. Δεν την ένοιαζε τίποτα άλλο, παρά η Λευτεριά της Μακεδονίας μας. 

Δεν ήταν μόνο αυτές οι δύο Ελληνίδες, ήταν πολλές! Με ευρηματικότητα και περίσσιο θάρρος, συνέβαλαν τα μέγιστα κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. 

Η Νικολίτσα, από Γραίνιτσα Μοριχόβου: Έκρυβε έναν αντάρτη, τον Θεμιστοκλή. Οι τούρκοι έκαναν έφοδο στο χωριό, και αν έβρισκαν τον Θεμιστοκλή σπίτι της, θα τον σκότωναν, όπως και την Νικολίτσα και τους δικούς της. Τι σκαρφίστηκε ο θηλυκός Οδυσσέας; Έντυσε τον Θεμιστοκλή ως ετοιμόγεννη που πονούσε πολύ. Με την βοήθεια των πεθερικών της, έσφαξαν και κρέμασαν σε δέντρο στην αυλή τους έναν χοίρο. Όλα τα τακτοποίησε η Νικολίτσα γρήγορα, χωρίς να φοβηθεί ούτε στιγμή. Όταν οι τούρκοι πλησίασαν στο σπίτι της Γενναίας, αηδίασαν στη θέα του κρεμασμένου ζώου και άρχισαν να την βρίζουν. Όμως δεν μπήκαν στο σπίτι της. Έτσι, η Νικολίτσα κατάφερε να σώσει τον Αγωνιστή μα και το σπιτικό της. 

Μαζί με τον καπετάν Κόρακα στην Βέροια, πολεμούσε και ο Κωνσταντίνος Ρέπος. Η μάνα αυτού του παλικαριού είχε φρικτό τέλος. Την έπιασαν οι βούλγαροι, την φυλάκισαν και την βασάνισαν άγρια, θέλοντας να εκδικηθούν την δράση του γιου της. 

Ο Χρήστος και ο Θανάσης Σγουράκης μάχονταν κατά των βουλγάρων. Όταν οι κομιτατζήδες δεν κατάφεραν να τους συλλάβουν και να τους δολοφονήσουν, άρπαξαν την μάνα και την αδερφή των παλικαριών. Τις έθαψαν ζωντανές. 

Μακεδόνισσες ηρωίδες που δεν πρόδωσαν τους λεβέντες που αγωνίζονταν για την Λευτεριά. Άντεξαν τα βασανιστήρια και τον φρικτό θάνατο από χέρια τούρκων και βουλγάρων, γιατί ήξεραν ότι δεν υπάρχει τίποτα πάνω από την Λευτεριά της Μακεδονίας μας. 

Και τι να πει κανείς για την Μοναστηριώτισσα μάνα του Αγωνιστή Ανδρέα Κύμη, τι; Την ώρα που ο γιος της ξεψυχούσε στο Μορίχοβο μαζί με άλλους Ιερολοχίτες, αυτή αναχαίτιζε για πολλή ώρα τους βούλγαρους, πολεμώντας μέσα από το σπίτι της. Μέχρι που έπεσε νεκρή. Για την Μακεδονία μας. 

Γυναίκες-λιοντάρια της Μακεδονίας μας! Περηφάνια μας κατακλύζει για τον ηρωισμό σας, χάρη στον οποίο υπάρχουμε εμείς! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου