Γιάννης Σαρμάς: Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός που ως πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπέγραψε τον Μάρτιο την έκθεση-κόλαφο για το δημόσιο, που πήγε στα… αζήτητα της κυβέρνησης

 

 25/5/2023

Διαβάζοντας κάποιος αυτό το άρθρο, σκέφτεται: Αν ήταν να φανεί αντάξιος, θα γινόταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός; Οι πράξεις του θα δείξουν ποιος πραγματικά είναι ο Γιάννης Σαρμάς.

Στην Κύπρο το ρόλο του αντίστοιχου Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ελλάδας έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία υπάγεται θεσμικά στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής της θεωρείται από τους σημαντικότερους θεσμικούς παράγοντες  της χώρας με ενεργό ρόλο στη δημόσια ζωή. Η ετήσια έκθεσή του καθώς και οι επιμέρους που αφορούν τον έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των δημόσιων φορέων της παρουσιάζονται από τον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ το ίδιο γίνεται όταν συζητούνται και οι επί μέρους εκθέσεις. Πολύ συχνά ο Γενικός Ελεγκτής έρχεται σε σύγκρουση με την εκτελεστική εξουσία, όπως έγινε και με το γνωστό θέμα-πολιτικό σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων», που έφτασε μέχρι το περιβάλλον του πρώην προέδρου  και υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης. Μάλιστα όταν έγινε προσπάθεια να μπουν εμπόδια στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Κύπρου αντέδρασε έντονα το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ε.Ε. που κατήγγειλε την Κύπρο στους θεσμούς. Το παρασκήνιο λέει ότι η μόνη χώρα η οποία απείχε ήταν η Ελλάδα!

Τον περασμένο Μάρτιο ο Γενικός Ελεγκτής προσήλθε και παρουσίασε στην  Βουλή την έκθεση για ην οικονομική λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου της  Κύπρου, η οποία εντόπιζε ανάμεσα στα άλλα  την παράνομη επέκταση της σύμβασης απασχόλησης του γνωστού Νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη, αν και είχε συνταξιοδοτηθεί. Επίσης έγινε καταλογισμός γιατί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Δόξα Κομοδρόμου αν και εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο παράλληλα συνεργαζόταν και με ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι! Σκεφτείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν κατ΄ αντιστοιχία το Ελεγκτικό Συνέδριο προχωρούσε σε τέτοιους ελέγχους σε όλο το φάσμα του δημοσίου και μάλιστα απέδιδε ευθύνες και εξατομικευμένα! Θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε…

Όμως κι αυτές οι ελεγκτικές αρμοδιότητες που έχει σήμερα και οι εκθέσεις του μετατρέπονται σε… έπεα πτερόεντα. Η μακρά αυτή αναφορά έγινε για να δούμε πόσο σημαντικό ρόλο έχουν οι ελεγκτικές αρχές στις χώρες της Ε.Ε. και να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις με τα καθ΄ ημάς. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια, μαζί με τον ΄Αρειο Πάγο και το ΣΤΕ. Αποστολή του είναι ο έλεγχος των δαπανών αλλά κυρίως των λογαριασμών του κράτους, τόσο του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ όσο και των ΟΤΑ και  ο έλεγχος και  η απόδοση ευθύνης σε διαχειριστές καθώς και ο καταλογισμός αστικής ευθύνης στους υπαλλήλους  των προαναφερομένων, όταν προκύπτουν παραβατικές λειτουργίες.  Δηλαδή αρκεί να έχεις βούληση και…ο θεός βοηθός. Η φετινή έκθεση, που ήταν ένα άθροισμα των πορισμάτων χιλιάδων ελέγχων των τελευταίων χρόνων-μόνο για τα δημόσια έργα αφορούσαν 1.162-  και συστηματοποιήθηκαν σε 24 τομείς, ήταν καταπέλτης.

Για «έκθεση κόλαφο»,  έκθεση φωτιά» κ.α. έκαναν  λόγο κάποια-λίγα ΜΜΕ όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση και παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής για να καταχωνιαστεί έκτοτε στα συρτάρια και να ξεχαστεί. Κι ας είχαμε μπροστά μας εκλογές. Μια ολόκληρη ατζέντα θεμάτων με έντονη κριτική για τις ευθύνες και της κυβέρνησης θα μπορούσε να στηθεί αλλά ουσιαστικά αγνοήθηκε. Η ερευνητική δημοσιογραφία σε μόνιμη ανεπάρκεια. Ξεκινούν λοιπόν τα πορίσματα  από τα δημόσια έργα, την υγεία-ΕΣΥ, τον ΟΣΕ, την ΕΡΤ προχωρούν στις Τράπεζες, στους ανέργους, στην έμφυλη βία, στα τέλη των δήμων, στην ανακύκλωση ακόμα  και το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι κ.α. Νοσοκομεία χωρίς κανέναν έλεγχο της δαπάνης, ανεξέλεγκτο κόστος ανά κλινική και νοσηλείαάγνωστη κατασπατάληση πόρων, υπηρεσίες χωρίς καμία αξιολόγησηανεκπαίδευτο προσωπικό αλλά και λανθασμένες τιμολογήσεις είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσματα Δεκάδες μονάδες εντατικής που στήθηκαν για τον κορωνοϊό χωρίς να προβλεφθεί το κατάλληλο προσωπικό.

Διαπιστώθηκαν επίσης πολύ μεγάλες καθυστερήσεις κατά την εκτέλεση των δημοσίων έργων. Χορηγήθηκαν παρατάσεις στα 2/3 του συνόλου των έργων, ενώ η εκτέλεση των έργων αυτών διήρκεσε κατά μέσο όρο 2,5 φορές περισσότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι φορείς κατά κανόνα αποδέχονται τα αιτήματα παράτασης των αναδόχων και δεν αναζητούν και την τυχόν ευθύνη τους.  Επίσης  η επίβλεψη των έργων δεν ασκείται με την ενδεδειγμένη επιμέλεια.  Η χορήγηση παρατάσεων δεν αιτιολογείται με επάρκεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επαληθεύθηκε από τον έλεγχο ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στις περιστάσεις που αναφέρονται στις αποφάσεις.  Αν όλα αυτά δεν αποτελούν σκανδαλώδη λειτουργία τι είναι; Σταματάμε εδώ γιατί ο σκοπός δεν είναι να μεταφέρουμε έναν σωρό πορισμάτων. Ο σκοπός είναι όλα αυτά να πιάσουν τόπο σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Όπως γίνεται π.χ. στην Κύπρο. Να συζητηθούν στη Βουλή, στις επιτροπές της, να καταλογιστούν ευθύνες, να πάρουν το δρόμο και στη Δικαιοσύνη. 

Αλλά και το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο να προχωρήσει πιο πέρα. Με συγκεκριμένους καταλογισμούς και να ενημερώνει συνεχώς την Βουλή.  Αυτή επίσης που δεν μπορεί να αγνοεί όλα αυτά είναι η ίδια η κυβέρνηση, αφού οι όποιες δυσλειτουργίες και παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης  είναι δικές της ευθύνες. Όσο για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό σ΄αυτές τις λίγες εβδομάδες της θητείας του, πριν επιστρέψει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θα μπορούσε να βγάλει από τα συρτάρια και να προωθήσει αρμοδίως στη διοίκηση για τα περαιτέρω όλα αυτά σημαντικά αυτά πορίσματα. Δεν θα μπορούν να τα αγνοήσουν!!! Πηγή: thesstoday.gr - Ζήνων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου