Μαύρο Άγαλμα: Το Ηρώο των Γιαννιτσών

21/6/2023

Ποιος δημιούργησε το Μαύρο Άγαλμα, γιατί και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στους Έλληνες

Στις 20 Οκτωβρίου του 1912 ύστερα από μία σκληρή, πολύνεκρη μάχη τα Γιαννιτσά απελευθερώνονται από τους Τούρκους και ενσωματώνονται στο επίσημο ελληνικό κράτος. Προς τιμή και ανάμνηση της ιστορικής μάχης, που άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στήθηκε το 1926 το Ηρώο του γλύπτη Γρηγόρη Ζευγώλη (1886-1950). Τοποθετήθηκε στην ανατολική είσοδο των Γιαννιτσών επί της Εγνατίας Οδού. Πρόκειται για μία τριαδική, πυραμιδοειδή σύνθεση από ορείχαλκο. 

"Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΕΙΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΗΣ 1912-1913"

Αυτή η φράση είναι γραμμένη πάνω στο Μαύρο Άγαλμα για να υπενθυμίζει σε όλους ότι κάποιοι Έλληνες έδωσαν την ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας. 

Όπως αναφέρεται στην διαδικτυακή σελίδα του Δήμου Πέλλας: "Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται ένας φτερωτός άνδρας που γράφει στις δέλτους της ιστορίας για την ηρωική μάχη. Στη βάση κείται ο νεκρός στρατιώτης μέσα στην αγκαλιά της μάνας Ελλάδας. Στο πλάι καίει η φλόγα της ηρωικής τους θυσίας. Η σύνθεση είναι τοποθετημένη σε μαρμάρινη βάση ύψους 1 μέτρου". 

Το Μαύρο Άγαλμα, που αποκαλείται έτσι από τους κατοίκους των Γιαννιτσών εξαιτίας του μελανού στιλβώματος, στέλνει ένα μήνυμα στους Έλληνες μέσα από τις δυνατές, ρωμαλέες και ελληνοπρεπείς φόρμες του, οι οποίες "μιλούν" για τον ηρωικό θάνατο των Ελλήνων Αγωνιστών που είναι θαμμένοι στην βάση του: 

Οι Έλληνες πρέπει πάντα να αγωνίζονται για την Ελευθερία της πατρίδας, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως θα πεθάνουν στο πεδίο της μάχης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου