Οι γείτονες ξεσαλώνουν: Εργοστάσιο παραγωγής βουλγαρικής-μακεδονικής ταυτότητας - Εμείς πάλι αδιαφορούμε, ως συνήθως

 

 23/6/2023

Βουλγαρικό Ίδρυμα: Πώς τώρα οι «Μακεδόνες» εύκολα με 250 δηνάρια μπορούν να γίνουν Βούλγαροι

Αφού το ενδιαφέρον των Σκοπιανών να πάρουν βουλγαρικό διαβατήριο, ώστε να μπορούν να πάνε να εργαστούν σε μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώθηκε δραστικά, η Βουλγαρία αναγνώρισε μια νέα ευκαιρία να παράγει εικονικούς Βούλγαρους στα Σκόπια, μέσω των νέων ταυτοτήτων όπου θα αναγράφεται η εθνικότητα.

Το «Ίδρυμα Μακεδονίας» με έδρα τη Σόφια, το οποίο θεωρείται κοντά στους βουλγαρικούς θεσμούς, απηύθυνε έκκληση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την απόκτηση νέων ταυτοτήτων και υπέδειξε πώς να αποκτήσουν οι Σκοπιανοί πιο γρήγορα τη βουλγαρική υπηκοότητα.

Σε αυτή την αποκάλυψη προέβη η ενημερωτική σελίδα echedoros.blog. Και σημειώνεται παρακάτω:

«Προς τους Βούλγαρους στη Βόρεια Μακεδονία»

Σύμφωνα με τον νέο νόμο μπορείς να ανανεώσεις το πιστοποιητικό γέννησης και να λέει εθνικότητα: Βουλγαρική. 

Μέχρι τώρα γινόταν έλεγχος προκειμένου να σου δοθεί η δυνατότητα να πάρεις βουλγαρική υπηκοότητα με ασφάλεια, αλλά από εδώ και πέρα, αν γράφει βουλγαρική στο πιστοποιητικό σου που εκδίδεται από τις αρχές των Σκοπίων, θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις βουλγαρική υπηκοότητα βάσει βουλγαρικής καταγωγής και αυτογνωσίας. 

«Μια καλή ευκαιρία στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για να αποκτήσετε βουλγαρική υπηκοότητα με ένα κόστος μόνο 250 δηνάρια», γράφει το βουλγαρικό ίδρυμα σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η προτροπή αυτή γίνεται, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης στη κυβέρνηση των Σκοπίων,  Κρενέρ Λόγκα, εξέδωσε οδηγία που έχει ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και με την οποία θα υπάρχει στήλη για την καταγωγή, δηλαδή την εθνικότητα, στα αποσπάσματα των μητρώων.

Ο πανεπιστημιακός Μπόρτσε Νταβιτόφσκι διευκρίνισε πρόσφατα για τον τηλεοπτικό σταθμό Alfa ότι η εθνικότητα είναι ατομικό συναίσθημα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί γραφειοκρατικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κατάχρηση και παραβίαση του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, οπότε αν προσβληθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα πέσει. 

Ο Λόγκα, από την άλλη, είναι πεπεισμένος ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπούν οι καταχρήσεις κατά την πρόσληψη στη διοίκηση.

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την απόκτηση βουλγαρικού διαβατηρίου έχει μειωθεί, δεδομένων των πιο περίπλοκων διαδικασιών που σημαίνουν έλεγχο του ιστορικού του αιτούντος. 

Μετά την υπόθεση της εμπορίας διαβατηρίων στη Βουλγαρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε μεγαλύτερους ελέγχους στους βουλγαρικούς θεσμούς. Πρώτος κατηγορούμενος στην υπόθεση ήταν ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό, Πέταρ Χαραλαμπίεφ, ο οποίος μπήκε στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών το 2021, μαζί με έναν άλλο αξιωματούχο του ίδιου ιδρύματος, όπως σημειώνουν τα media των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου