Το χωριό Μύρτους και η θεά του

Η θεά του Μύρτους
24/6/2023

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν μινωικό οικισμό στην θέση Φούρνου Κορυφή που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Μύρτος. 

Αυτός ο οικισμός αποτελεί εγκατάσταση της προανακτορικής φάσης του μινωικού πολιτισμού και είχε ιδρυθεί πριν το 2500 π.Χ. Ήταν κτισμένος σε λόφο, με εκατό περίπου δωμάτια σε πυκνή διάταξη και καταστράφηκε βιαίως πριν το 2100 π.Χ. 

Βρέθηκαν στο ιερό του οικισμού πολλά αγγεία για προσφορές τροφής και ποτού που ήταν τοποθετημένα μπροστά από έναν χαμηλό  βωμό, στον οποίο στεκόταν ένα αγγείο-αγαλματίδιο της μινωικής γυναικείας θεότητας. 

Η μορφή έχει πολύ μικρό κεφάλι, ψηλό και λεπτό λαιμό και κωδωνόσχημο σώμα, κρατά με το δεξί χέρι και παράλληλα αγκαλιάζει με το αριστερό χέρι μία ραμφόστομη κανάτα μικρού μεγέθους. Πρόκειται για την επονομαζόμενη "θεά του Μύρτου" που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Άγιο Νικόλαο.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το χωριό Μύρτος βρίσκεται 13 χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας, είναι παραθαλάσσιο και πανέμορφο, και όπως λένε οι κάτοικοι, είναι το "μέρος όπου δεν φυσάει ποτέ". Είναι το πιο ζεστό μέρος της Ελλάδας και της Ευρώπης, κι έχει ηλιοφάνεια 320 ημέρες, κατά μέσο όρο, τον χρόνο!

Σε έναν τέτοιον μαγικό τόπο, οι πρόγονοί μας οι Μινωίτες, δεν ζούσαν απλά για να τρώνε και να πίνουνε, αλλά δημιουργούσαν πολιτισμό που μάς αποκαλύπτεται αιώνες αργότερα! 

Γιατί, στην Ελλάδα μας, ο χρόνος γίνεται άχρονος και μάς αγκαλιάζει προστατευτικά!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου