Η αρχαία Άργιλος: Έντονη εμπορική δραστηριότητα ηλικίας 2.700 ετών! Βρέθηκαν 500 νομίσματα!


3/7/2023

Η αρχαία Άργιλος στα Κερδύλλια του Δήμου Αμφίπολης

Αρχαία Άργιλος, ένα εμπορικό κέντρο ηλικίας περίπου 2.700 ετών - από τον 6ο π.Χ. αιώνα-  στην αρχαία πόλη, με αυτοσχέδια καταστήματα εκατέρωθεν της στοάς.

Η αρχαία Άργιλος είναι η αρχαιότερη ελληνική αποικία στη θρακική ακτή, ιδρυμένη τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του Στρυμόνα στα 655 π.Χ. (στην παλιά Εθνική Ασπροβάλτας-Καβάλας, λίγο έξω από τα Κερδύλλια) που είχε στόχο τον έλεγχο της εισόδου της κοιλάδας του Στρυμόνα.

Εμπορικά κτίσματα στην αρχαία Άργιλο

Η ανασκαφή της Αργίλου είναι μια συστηματική ανασκαφική έρευνα στο πλαίσιο κοινού Ελληνοκαναδικού προγράμματος που ξεκίνησε το 1992 και συνεχίζεται, με υπευθύνους των ανασκαφών τον Καναδό καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Jacques Perreault και τον αρχαιολόγο Ζήση Μπόνια. 

Στα εμπορικά καταστήματα, στην αρχαία Άργιλο, κατασκευάζονταν και πωλούνταν διάφορα προϊόντα, όπως λάδι, ύφασμα, αντικείμενα από κέρατα ελαφιών, ελιές και άλλα βρώσιμα προϊόντα. Στην πίσω πλευρά υπάρχουν στη σειρά και άλλοι χώροι, πιθανότατα εργαστήρια. Εκεί βρέθηκαν πάνω από 500 νομίσματα της Αργίλου αλλά και πολλών άλλων πόλεων, γεγονός ενδεικτικό του δυναμισμού της εμπορικής δραστηριότητας. 

Η αρχαία Άργιλος, που απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την Αμφίπολη, οφείλει το όνομά της στο είδος του πηλού που αφθονεί στην περιοχή.

Ήταν μία από τις τέσσερις αποικίες της Άνδρου στο Βόρειο Αιγαίο - οι υπόλοιπες τρεις βρίσκονταν στη Χαλκιδική (Σάνη της Ακτής, Στάγειρα, Άκανθος). 

Οι Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα (654 π.Χ.) με σκοπό την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού και γεωργικού πλούτου. Για περίπου εβδομήντα χρόνια, οι Ανδριώτες έζησαν μαζί με τον ντόπιο Θρακικό πληθυσμό - συμβίωση που επιβεβαιώνουν τα πασσαλόπληκτα σπίτια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και τα κατάλοιπα της λεγόμενης Θρακομακεδονικής κεραμικής. [....] Πηγή:amfipolinews.blogspot.com

Ευρήματα από την αρχαία Άργιλο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου