Ιδού οι 6 καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει σίδηρο, που προστατεύει τους νευρώνες. [© Amirali\MIRHASHEMIAN/Unsplash] 
10/7/2023

Ορισμένες τροφές κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Μπορεί να βελτιωθεί η μνήμη αλλά και να μειωθεί το άγχος μας, απλώς προσέχοντας τι βάζουμε στο πιάτο μας. 

Για να λειτουργήσει σωστά, ο εγκέφαλος, όπως και το υπόλοιπο σώμα, χρειάζεται καύσιμα. Η ψυχίατρος του Χάρβαρντ, διατροφολόγος και ερευνήτρια για την υγεία του εγκεφάλου Uma Naidoo υποστηρίζει αυτή την ιδέα και λέει ότι ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τη συγκέντρωση και την ψυχική υγεία. Με βάση τις μελέτες που έχει κάνει, η ερευνήτρια αποκάλυψε τις 6 τροφές που πρέπει να καταναλώνεις για να «μεγιστοποιήσεις την απίστευτη δύναμη του εγκεφάλου».

1.Μοιάζει με εγκέφαλο, το καρύδι που είχε, από τον Μεσαίωνα, την φήμη ότι θεραπεύει ψυχικές ασθένειες και πνευματική κόπωση. Αλλά αυτός ο ξηρός καρπός απέκτησε αργότερα περισσότερη επιστημονική πίστη. Περιέχει λιπαρά οξέα πλούσια σε ωμέγα-3, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η Uma Naidoo συνιστά λοιπόν να καταναλώνετε ένα τέταρτο φλιτζάνι από αυτό κάθε μέρα - μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες ή να το φάτε ως σνακ.

2.Η διατροφολόγος του Χάρβαρντ συνεχίζει τη λίστα της αναφέροντας το αβοκάντο. Πλούσιο σε μαγνήσιο, βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης. Να σημειωθεί βέβαια ότι ένα μόνο τρόφιμο δεν μπορεί από μόνο του να αποτρέψει μια ψυχική διαταραχή.

3.Εκτός από το γεγονός ότι προσθέτουν γεύση στα πιάτα, τα μπαχαρικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην μείωση του στρες. Τα ενεργά συστατικά του κουρκουμά και του σαφράν, ειδικότερα, μειώνουν το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

4.Λέγεται συχνά ότι η μαύρη σοκολάτα είναι καλή για την υγεία σας και δεν είναι μύθος. Μια έρευνα του 2019 σε 13.000 ενήλικες αποκαλύπτει ότι οι τακτικοί καταναλωτές μαύρης σοκολάτας έχουν 70% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης. Πράγματι, βοηθά στη ρύθμιση της σύνθεσης χημικών ουσιών που σχετίζονται με τη διάθεση και ο σίδηρος που περιέχει βοηθά στο σχηματισμό του κελύφους που προστατεύει τους νευρώνες.

5.Ζυμωμένα τρόφιμα. Είναι πάντα καλό να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Εκτός από την βελτίωση της εντερικής χλωρίδας, συμβάλλουν στη μείωση του στρες. Απλό γιαούρτι, kombucha (ποτό της Κεντρικής Ασίας παρόμοιο με τον αφρώδες μηλίτη μήλου), ξινολάχανο ή kimchi (παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο από πιπεριές και λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτική ζύμωση), μπορείτε να το βρείτε σε πολλές μορφές.

6.Τέλος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν πρέπει να παραμεληθούν. Είτε πρόκειται για σπανάκι, λάχανο ή κινέζικο λάχανο, αυτά τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και είναι πηγές φυλλικού οξέος, μια μορφή βιταμίνης Β9... Τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από τη γνωστική έκπτωση. Πηγή: cnews.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου