Τα σανδάλια της κυρίας 1500 ετών με γλυκό μήνυμα στα ελληνικά

Τα αρχαία σανδάλια ανακαλύφθηκαν σχεδόν άθικτα στην ανασκαφή της Κωνσταντινούπολης.
6/8/2023

Πριν από 1500 χρόνια, μία Ελληνίδα φορούσε σανδάλια στα οποία υπήρχε γραμμένο ένα μήνυμα στα ελληνικά! Θαυμαστό εύρημα στην Κωνσταντινούπολη! 

Ένα ζευγάρι γυναικεία σανδάλια ηλικίας 1.500 ετών με ένα γλυκό μήνυμα στα ελληνικά ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στην Κωνσταντινούπολη και έχουν γίνει ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης.

Τα σανδάλια έχουν ένα μήνυμα στα ελληνικά που λέει: «Χρήση στην υγεία, κυρία, φορέστε στην ομορφιά και την ευτυχία».
Το εκπληκτικό εύρημα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που προκλήθηκαν από το έργο Μαρμαρά , την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει την ασιατική και την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης κάτω από τον Βόσπορο.

Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 2004, αποκάλυψαν νέες ιστορικές πτυχές της Κωνσταντινούπολης, της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Περίπου 60.000 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε διάστημα περίπου εννέα ετών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης μέχρι να κατασκευαστεί ένα ειδικό μουσείο για αυτά.[...]


Τα σανδάλια ανήκαν σε Ελληνίδα
Οι επιστήμονες λένε ότι τα σανδάλια που ανακαλύφθηκαν είναι άνω των 1.500 ετών και ανήκαν σε γυναίκα. Οι Ρωμιοί λάτρευαν το χρώμα και τα σχέδια, και έφτιαχναν και εξήγαγαν υφάσματα με πολύ πλούσια σχέδια, ειδικά το βυζαντινό μετάξι, που ύφαιναν και κεντούσαν για τις ανώτερες τάξεις και βάφονταν και τυπώνονταν για τις κατώτερες.

Η σεμνότητα ήταν σημαντική για όλους, και οι περισσότερες γυναίκες φαινόταν να καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μάλλον άμορφα ρούχα. Έχει ανακτηθεί σημαντικός αριθμός υποδημάτων σε αυτό το έργο της ανασκαφής, με σανδάλια, παντόφλες και μπότες μέχρι το μέσο της γάμπας, που παρατηρούνται συνήθως σε εικονογραφήσεις χειρογράφων, που βρέθηκαν επίσης στην ανασκαφή. Πολλά από τα αντικείμενα είναι πλούσια διακοσμημένα με διάφορους τρόπους.

Το κόκκινο χρώμα, που προορίζεται για αυτοκρατορική χρήση στα ανδρικά υποδήματα, είναι στην πραγματικότητα μακράν το πιο κοινό χρώμα για τα γυναικεία παπούτσια. Πορτοφόλια βρίσκονται σπάνια, και φαίνεται να είναι κατασκευασμένα από ύφασμα που ταιριάζει με το φόρεμα, ή ίσως να έχουν μπει στο φύλλο.

Απόσπασμα άρθρου από greekreporter.com/Τάσος Κοκκινίδης & ellinondiktyo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου