1 Σεπτεμβρίου 1821, Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, αραχνιασμένο σε κάποιο ράφι της ιστορίας μας

Η Σφαγή της Σαμοθράκης είναι πίνακας το Γάλλου Auguste Vinchon

1/9/2023

Παρατήσαμε το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης και τις σφαγές των Ελλήνων σε κάποιο αραχνιασμένο ράφι της ιστορίας μας. Γιατί; Είμαστε ένα παράξενο συνονθύλευμα σκέψεων και πράξεων εμείς οι Έλληνες της σύγχρονης εποχής: Αγαπούμε να μιλούμε για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες άλλων λαών, αλλά για τις δικές μας εθνικές συμφορές προτιμούμε την καταστροφική σιωπή.

Όμως! Για την Σαμοθράκη μας, η σημερινή ημέρα είναι ιερή, ντυμένη με άχρονη θλίψη και αιώνιο πόνο. Σαν σήμερα, το 1821, οι Τούρκοι έσφαξαν την πλειοψηφία των κατοίκων της Σαμοθράκης. 

Το Ολοκαύτωμα ξεκίνησε με μια αφορμή, που κάλυπτε τα χρόνια και υποχθόνια σχέδια των Τούρκων. Οι Σαμοθρακίτες αρνήθηκαν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους που τους είχαν επιβληθεί, παρόλο που ήξεραν ότι θα εξοργίζονταν οι Τούρκοι. Πόσο πια θα μπορούσαν να υπομένουν την μπότα του κατακτητή πάνω στα κεφάλια τους; Βέβαια, άρχισαν να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση. 

Το "λογχισμένο Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης", όπως είχε εκτεθεί στην Βουλή το 2000 - Φωτογραφία Σάββα Σταθάκη - Κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν στην εκκλησία της Χώρας, εκτέλεσαν τον παπά, και κάποιος λόγχισε το Ευαγγέλιο, την μαύρη ημέρα της Σφαγής -Πηγή:sitalkisking.blogspot.com

Σαν σήμερα, το 1821, περίπου 1.500 με 2.000 Τούρκοι υπό τον υποναύαρχο Καρά-Αλή, αποβιβάστηκαν στην Σαμοθράκη, στις Μακρυλιές. Οι Σαμοθρακίτες είχαν καταφύγει στα βουνά, αλλά κάποιοι είχαν μείνει πίσω και προσπάθησαν να αντισταθούν. Αναγκάστηκαν όμως να σκορπιστούν. 

Οι Τούρκοι έστειλαν δολίως ένα μήνυμα ότι μπορούν να επιστρέψουν οι κάτοικοι από τα βουνά, με την υπόσχεση ότι θα τους δώσουν χάρη, δεν θα πάθουν δηλαδή κακό. 

Επτακόσιοι Σαμοθρακίτες πείστηκαν και κατέφθασαν στο κάστρο της Χώρας. Οι Τούρκοι τους δολοφόνησαν όλους. Ο τόπος και το ρυάκι όπου σφαγιάστηκαν οι Έλληνες ονομάστηκαν Εφκάς (Επτακοσίας), από τον αριθμό των σφαγιασμένων κατοίκων. 

Για τον επόμενο μήνα, οι Τούρκοι έσφαζαν τους Έλληνες, άνδρες και αγόρια, βίαζαν γυναίκες, τις πουλούσαν στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, έκαιγαν τα σπίτια τους. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Η καταστροφή του νησιού ήταν ολοκληρωτική. 

Για το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης έγραψε το βιβλίο "Σαμοθράκη" ο Ι. Δραγούμης, στο οποίο αναφέρθηκε και στο "Λογχισμένο Ευαγγέλιο" της Παναγίας στην Χώρα, που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. 

Σήμερα, δεν μιλούμε ούτε για το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης ούτε για τον Δραγούμη ούτε για το Έθνος μας. Όλα αραχνιάζουν σε κάποιο ράφι της ιστορίας μας, ενώ εμείς, απλά, φοβικά και τραγικά, βαδίζουμε προς την αυτοκαταστροφή μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου