11/10/2023
Το Ασκληπιείο στην Κω με τα μάτια μίας ξένης που μαγεύτηκε τόσο από τον αρχαιοελληνικό κόσμο που τον έκανε "δικό" της...
Ήμουν στο Ασκληπιείο για πρώτη φορά το 1993 και με εντυπωσίασε πολύ τότε, παρόλο που δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ιστορία. Αλλά βλέποντας ότι τα αρχαία σανατόρια έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά νοσοκομεία πραγματικά με γοήτευσε.Και μέχρι σήμερα επισκέπτομαι πραγματικά τον τόπο λατρείας κάθε χρόνο χειμώνα ή άνοιξη και απολαμβάνω την ηρεμία και τη θέα. Σε τέτοιες στιγμές συνειδητοποιώ πάντα τι κόκκος άμμου στην παγκόσμια ιστορία είμαι και αναρωτιέμαι αν ο κόσμος θα υπάρχει ακόμα σε άλλα 2000 χρόνια; Προχωράμε μπροστά ή πίσω;
Τα ερωτήματα πολλά
Γιατί χτίστηκε εκεί το Ασκληπιείο; Και γιατί στην Κω; Υπήρχαν εδώ ιαματικές πηγές, ειδικά βότανα ή ενεργειακά πεδία; Ερωτήματα που κανείς πια δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά.
Σύμφωνα με τη Wikipedia υπάρχουν περίπου 300 Ασκληπιώνες, αλλά αυτό της Κω είναι ένα από τα πιο διάσημα και ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο. Πέρα από την ιστορία, βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία με θέα στην πόλη της Κω μέχρι τις τουρκικές ακτές.
Τι είναι τελικά το Ασκληπιείο;
Το Ασκληπιείο είναι ένα αρχαίο ιερό, συχνά εξοπλισμένο με σανατόρια και λουτρά. Στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο από ένα νοσοκομείο, περισσότερο από ένα κέντρο θεραπείας. Το όνομα προέρχεται από τον Ασκληπιό, τον γιο του Απόλλωνα: Σύμφωνα με τη μυθολογία, θεός του φωτός και της θεραπείας. Ο Ασκληπιός, με τη σειρά του, θεωρείται κύριος των θεραπευτικών τεχνών.
Ιδιαίτερα γνωστό είναι το Ασκληπιείο της Κω του Ιπποκράτη. Γεννήθηκε εδώ στο νησί και έζησε από το 460 έως το 377 π.Χ.. Ο πατέρας του ήταν ιερέας του Ασκληπιού. Ο Ιπποκράτης θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής και διέδωσε τις γνώσεις του στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι το Ασκληπιείο δημιουργήθηκε στην Κω μόνο μετά τον θάνατό του, αλλά είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι η θεραπεία εκεί βασίστηκε στις διδασκαλίες του.
Πολλοί άνθρωποι τότε πίστευαν ότι οι ασθένειες στέλνονταν από τους θεούς και ότι αυτές (πιθανώς) τις θεράπευαν μέσω της προσευχής.
Ωστόσο, ο Ιπποκράτης εξέτασε τον ασθενή και πίστευε στην ικανότητα των ανθρώπων να θεραπεύουν τον εαυτό τους. Ήταν επίσης πεπεισμένος για τη θεωρία ότι δεν πρέπει να θεραπεύεται μόνο το σώμα, αλλά και η ψυχή και το πνεύμα. Επομένως, οι θεραπείες συνδύαζαν υγιεινή διατροφή, χαλάρωση, άσκηση και βοτανοθεραπεία.
Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής
Ο Ιπποκράτης γνώριζε επίσης ότι τα μικρόβια εξαπλώνονταν αρκετά γρήγορα και γι' αυτό ήταν συχνά η αιτία λοιμώξεων κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων. Έθεσε έτσι τα θεμέλια για τη σύγχρονη ιατρική τότε. Πολύ γνωστός είναι και ο όρκος του Ιπποκράτη, όρκος που έδιναν οι γιατροί μέχρι το 1948 και μόλις τότε ανανεώθηκε από τον όρκο της Γενεύης. Το αν ο όρκος προέρχεται πράγματι από τον Ιπποκράτη είναι αμφιλεγόμενο.
Στο χαμηλότερο επίπεδο διακρίνονται τα ερείπια μιας στοάς. Στον αναλημματικό τοίχο μέχρι το δεύτερο επίπεδο υπήρχαν αγάλματα θεών στις κόγχες.
Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ένας μικρός ναός και ο βωμός του Ξενοφώντα, ο οποίος με τη σειρά του ήταν ο προσωπικός γιατρός του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου.
Υπάρχουν επίσης τα ερείπια ενός παλιού ρωμαϊκού λουτρού, όπου πιθανότατα γίνονταν μασάζ και θεραπείες με νερό.
Μπορεί να υποτεθεί ότι οι ασθενείς ζούσαν στο πρώτο επίπεδο όταν στεγάζονταν εκεί και η ιατρική σχολή και οι ιερείς.
Το δεύτερο πεζούλι είναι στενότερο και οι 7 στημένοι κίονες ανήκουν στο Ναό του Απόλλωνα.
Εικάζεται ότι αυτή η ταράτσα ήταν το θρησκευτικό κέντρο του συγκροτήματος, αλλά εκεί νοσηλεύονταν και ασθενείς.
Στο τρίτο επίπεδο θα βρείτε τον Ναό του Ασκληπιού, τον μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα και ξεκάθαρα ορατό από την θάλασσα όταν φτάνουν οι προσκυνητές.
Στη βυζαντινή περίοδο, μετά την απαγόρευση της παγανιστικής πίστης, ο ναός μετατράπηκε σε χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία. Τα γράμματα IC XC, που αντιπροσωπεύουν τον Ιησού Χριστό, εξακολουθούν να είναι ευανάγνωστα. Και εδώ υπήρχαν υποτίθεται δωμάτια για ασθενείς και επισκέπτες. Πίσω από τον μεγάλο ναό υπήρχε μια σκάλα που οδηγούσε στο κυπαρίσσι και το πευκοδάσος. Αυτό το δάσος ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Οι γυναίκες που ζούσαν εκεί λέγεται ότι ήταν και αθάνατες και άγονες. [...]
Το πρωτότυπο κείμενο στα γερμανικά είναι της Anja από την σελίδα kosblogger.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου