Νέα μελέτη: Η κατανάλωση φράουλας μπορεί να αυξήσει την απόδοση του εγκεφάλου και να μειώσει την αρτηριακή πίεση


22/10/2023

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο (SDSU) δείχνει ότι η κατανάλωση φράουλας μπορεί να βελτιώσει

την γνωστική λειτουργία, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα. 

Στην μελέτη συμμετείχαν 35 υγιείς άνθρωποι που κατανάλωναν δύο μερίδες φράουλες καθημερινά. Σύμφωνα με την μελέτη, η κατανάλωση τέτοιων τροφών οδηγεί σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων καλύτερων γνωστικών διεργασιών, βελτιωμένης αρτηριακής πίεσης και αύξησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας. Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Shirin Hooshmand, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Άσκησης και Διατροφής στο SDSU, και είναι η κύρια ερευνήτρια της μελέτης.

Είναι η φράουλα υπερτροφή;

Πριν μπούμε στα αποτελέσματα της μελέτης, μια γρήγορη επισκόπηση του τι μπορεί να ταξινομηθεί ως υπερτροφή. Οι φράουλες είναι πηγή πολλών βιοδραστικών ενώσεων και παρέχουν το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Τα μούρα περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, όπως φολικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες.

Τι λέει προηγούμενη έρευνα;

Η έρευνα για την κατανάλωση φράουλας και τα σχετικά οφέλη για την υγεία δεν είναι νέα. Μια ποικιλία ερευνών προτείνει βελτιώσεις σε διάφορους δείκτες καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης και χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές έχουν επίσης μελετήσει εκτενώς τις σχέσεις μεταξύ των φραουλών και της υγείας του εγκεφάλου, τόσο σε κλινικές όσο και σε πληθυσμιακές μελέτες. Σε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι φράουλες και η πελαργονιδίνη, μια βιοχημική ουσία που βρίσκεται κυρίως στις φράουλες, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας-Αλτσχάιμερ. 

Άλλες μακροπρόθεσμες μελέτες, όπως η μελέτη των επαγγελματιών υγείας και η μελέτη για την υγεία των νοσοκόμων δείχνουν γενικά χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένησης σε άτομα που τρώνε περισσότερες φράουλες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπό την ηγεσία του SDSU προέρχονται από μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που παρουσιάστηκε στο Nutrition 2023, μια ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (ASN), που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Οι παρατηρήσεις της μελέτης αποκάλυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

-Η κατανάλωση φραουλών είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

-Αύξηση της ταχύτητας επεξεργασίας κατά 5,2%.

-Η κατανάλωση φράουλας μείωσε την συστολική αρτηριακή πίεση και αύξησε την αντιοξειδωτική ικανότητα.

-Μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,6%.

-Αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας κατά 10,2%.

-Οι φράουλες, πλούσιες σε βιοδραστικές ενώσεις, παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά.

-100% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες του SDSU ηγήθηκαν της διπλής-τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο μελέτης σε 35 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 66 έως 78 ετών.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν 26 γραμμάρια λυοφιλοποιημένης σκόνης φράουλας, που ισοδυναμεί με δύο μερίδες φράουλες, ή εναλλακτικά μια σκόνη ελέγχου, καθημερινά για οκτώ εβδομάδες.

Όσοι κατανάλωναν φράουλες εμφάνισαν καλύτερη ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας κατά 5,2%, μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,6% και σημαντική αύξηση της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας κατά 10,2%.

Πρόσθετα πλεονεκτήματα

Οι πραγματικές μετρήσεις μέσης μειώθηκαν κατά 1,1% και για τα δύο σκέλη της μελέτης και όσοι κατανάλωσαν την σκόνη ελέγχου είχαν υψηλότερα τριγλυκερίδια ορού.

Τι πιστεύει η κύρια ερευνήτρια 

Η κύρια ερευνήτρια Shirin Hooshmand δήλωσε: «Μας ενθαρρύνει ότι μια απλή διατροφική αλλαγή, όπως η προσθήκη φραουλών στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να βελτιώσει αυτά τα αποτελέσματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας». Πηγή: trialsitenews.com & uncutnews.ch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου