20 Φεβρουαρίου 1944: Η μάχη για το βαρύ νερό

Το εργοστάσιο παραγωγής βαρέως ύδατος

20/2/2024

 Βαρύ νερό ή ύδωρ: Η χρησιμότητά του ήταν άκρως επικίνδυνη για τον κόσμο

Τον Μάρτιο του 1942, ένα μικρό καράβι έπλεε στη Βόρεια Θάλασσα με κατεύθυνση από την κατεχόμενη Νορβηγία προς της Σκοτία. Οι αγγλικές υπηρεσίες το εντόπισαν και κινητοποιήθηκαν καθώς φοβήθηκαν προσπάθεια για διείσδυση κατασκόπων. Όμως, το μικρό πλοίο είχε ένα μόνο επιβάτη. Τον Έινερ Σκίναρλαντ, Νορβηγό αντιστασιακό που κουβαλούσε ένα τρομερό νέο: 160 χλμ. δυτικά από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, στην πόλη Βέρμοκ, οι Γερμανοί έβαλαν μπροστά ένα εργοστάσιο με σκοπό να παράγουν βαρύ νερό. Η είδηση αναστάτωσε Λονδίνο και Ουάσινγκτον καθώς όλοι γνώριζαν πως η παραγωγή του μια μόνο χρησιμότητα μπορούσε να έχει εκείνη τη στιγμή: Την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Αν οι Γερμανοί κατάφερναν κάτι τέτοιο, η νίκη θα ήταν δική τους. Οι Αμερικανοί από το 1941 προσπαθούσαν να κατασκευάσουν ατομική βόμβα αλλά τον Μάρτιο του 1942, ήταν ακόμη μακριά από το στόχο τους.

Οχτώ μέρες αργότερα, ο Σκίναρλαντ περνούσε πάλι στην πατρίδα του για να ετοιμάσει το έδαφος σε μια αεροπορική επίθεση κατά του Βέρμοκ. Η επίθεση απέτυχε. Το Νοέμβριο του 1942, μια ομάδα 36 Άγγλων κομάντος αποβιβάστηκε στη Νορβηγία με αποστολή να καταστρέψει το εργοστάσιο. Η αποστολή δεν πέτυχε. Στις 28 Φεβρουαρίου 1943, μια νορβηγική αντιστασιακή ομάδα που προσπάθησε, δεν κατάφερε τίποτα. Αλώβητο το εργοστάσιο συνέχιζε να δουλεύει. Στις 16 Νοεμβρίου 1943, μια γιγάντια αμερικανική επιχείρηση με 158 βομβαρδιστικά αεροπλάνα χτύπησε το Βέρμοκ. Επτά πατώματα  κάτω από τη γη, το εργοστάσιο συνέχιζε να λειτουργεί. Το βαρύ νερό ήταν έτοιμο στις αρχές του 1944.

Στις 20 Φεβρουαρίου 1944, οι Γερμανοί έκαναν το μοιραίο λάθος. Φόρτωσαν όλο το στοκ σε ένα οχηματαγωγό με προορισμό τη Γερμανία. Μια αντιστασιακή ομάδα Νορβηγών κατάφερε να κολλήσει βόμβες στα ύφαλα του πλοίου. Το οχηματαγωγό τινάχτηκε στον αέρα και βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό ολόκληρο το πολύτιμο φορτίο του και λύνοντας το πρόβλημα για τους συμμάχους. Πηγή: historyreport.gr & Φωτογραφία:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου