Επανάσταση του 1821: Σε ποια ξένη δύναμη ήθελαν να πουλήσουν τον Μοριά οι κοτζαμπάσηδες

 
20/3/2024

Οι κοτζαμπάσηδες του 1821 σε τι άραγε διαφέρουν από τους κοτζαμπάσηδες του 2024;;; Διαβάζοντας κάποιος τα αρχεία του υπουργείου εξωτερικών για εκείνη την εποχή, και συγκρίνοντάς τα με τα πεπραγμένα των σύγχρονων πολιτικάντηδων-κοτζαμπάσηδων, αναρωτιέται εύλογα, πώς υπάρχει ακόμα Ελλάδα!... 

Η ξενολατρεία 

Οι προεστοί, από την πρώτη στιγμή που γίνηκε η επανάσταση, γύρευαν να βρούνε κάποιο ξένο αφεντικό ν΄ αποκουμπήσουν και να βάλουν χαλινάρι στο λαό, που τα μυαλά του είχανε πάρει αέρα με το σηκωμό. Γύρισαν τα μάτια τους κατά την Αγγλία. Το σχέδιο των κοτζαμπάσηδων και των νοικοκυραίων της Ύδρας, που μ΄ επιμονή θα τ΄ ακολουθήσουν ως το τέλος, με τη βοήθεια ξέχωρα του Μαυροκορδάτου, είναι να... προσαρτηθεί ο Μοριάς στα Ιόνια νησιά και, μαζί με τη Μάλτα, να γίνει εγγλέζικο προτεκτοράτο! Να τι έγραφε στις 16 του Απρίλη 1821 ο κοτζάμπασης του Μυστρά Παναγιώτης Κρεββατάς, προς τον Π. Θ. Στεφάνου, που ήταν όργανο των Άγγλων στη Ζάκυνθο:

Επειδή όμως αναγκαιοί εις το γένος των χριστιανών και μία εξωτερική δύναμις, προ πάντων κρίνομεν εύλογον να επικαλεσθώμεν την της Εγγλιτέρας βοήθειαν, η οποία και εις ημάς χρησιμεύει και την ιδίαν αυτήν, επειδή και έχει τα ιονικά νησία και την Μάλταν, οπού είναι εγγύς εις τον Μορέαν, και εξ αυτού θέλει γίνεται η αναγκαία οικονομία και κυβέρνησις αυτών των νησίων εις κάθε χρήσιμον και ωφέλιμον. 

Όθεν έγραψε κι ο Μανιάμπεης (ο Μαυρομιχάλης) εις τον κόντε Μαρκάδε (Μερκάτη) αυτού και εις άλλους διά να ενεργήση ένα τοιούτον, γράφω λοιπόν και εγώ εις την Εξοχότητά σου (έχοντας εις αυτό και άλλων προυχόντων του Μορέως την γνώμην), και σας παρακαλώ να ενεργήσετε με όποιους τρόπους γνωρίζετε και ημπορείτε, δίδοντές τους υπόσχεσιν ότι με μίαν μικράν δύναμιν, όπου προς ημάς ήθελε δώσουν, ο Μορέας παραδίδεται εις αυτούς, το οποίον κατορθώνοντάς το και η Εξοχότης σου θέλει τιμηθή από τους Εγγλέζους και ημείς θέλει επιστηριχθώμεν, έχοντες εξ αυτών εις κάθε ενδεχόμενον την αναγκαίαν αυτών υπεράσπισιν. 

Και γνωρίζοντας ότι αυτό και εις ημάς συμφέρει, ωσάν οπού είμεθα γείτονες με τα ιονικά νησιά, και εις την Ιγγλιτέραν, ωσάν οπού ο Μορέας είναι αναγκαιότατος, ελπίζομεν να μην αποτύχωμεν του σκοπού. 

Πηγή: Π. Μ. Κοντογιάννη, Ιστορικά έγγραφα αναφερόμενα εις την Ελληνικήν Επανάστασιν εκ των αρχείων του Υπουργείου των εξωτερικών, σελ. 3 και Δημήτρη Φωτιάδη "Καραϊσκάκης", εκδ. Δωρικός, Αθήνα 1981. 

Στην φωτογραφία: Μαυροκορδάτος και Κωλέττης, που δεν είναι αμφιλεγόμενες προσωπικότητες όπως λέει η συμβατική ιστορία, αλλά είναι ξεκάθαρα προδότες του Επαναστατημένου Ελληνισμού που ήθελαν να αυξήσουν την προσωπική τους εξουσία και να πλουτίσουν, εις βάρος των Ελλήνων Αγωνιστών της Ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου