Πρώτη του Μάρτη και τι δεν περιμένουμε… ούτε στην αρχή ούτε στις «μέρες της γριάς»…

 

1/3/2024

Δεν περιμένουμε να γίνουμε αυτή την άνοιξη

πιο πατριώτες, πιο καλοί, πιο έξυπνοι, πιο διορατικοί πολιτικά και κοινωνικά. Γιατί πιστεύουμε, έκαστος για τον εαυτό του, ότι είμαστε οι άριστοι πατριώτες, οι καλύτεροι, οι εξυπνότεροι, οι διορατικότεροι.

 

Δεν περιμένουμε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης να γίνει πιο πατριώτης, πιο δημοκράτης, πιο καλός άνθρωπος. Γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι είναι μεγάλος πατριώτης, άριστος δημοκράτης και ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου. Χώρια που πιστεύει ότι είναι ο αδιαφιλονίκητα ομορφάντρας, με εξουσία που δεν μπορεί κανείς να την ταρακουνήσει.

 

Δεν περιμένουμε από την αντιπολίτευση (ειδικά αυτά τα αριστερόστροφα κόμματα, τα αυτοαποκαλούμενα προοδευτικά) να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει πατριωτισμός, δημοκρατία, υγιής κοινωνία. Γιατί οι άνθρωποί της πιστεύουν, όπως και ο πρωθυπουργός, ότι είναι πατριώτες, δημοκράτες, διορατικοί, οι επόμενοι που θα κατακτήσουν την εξουσία, την οποία θεωρούν έτοιμη να ταρακουνηθεί.

 

Δεν περιμένουμε οι Σκοπιανοί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι «Μακεδόνες». Την επιτυχία της ιστορικής ληστείας που διαπράττουν εδώ και δεκαετίες την οφείλουν στις ξένες δυνάμεις και στους Έλληνες πολιτικούς που αυτοαποκαλούνται πατριώτες και προοδευτικοί.

 

Δεν περιμένουμε από τους Τούρκους να σταματήσουν να μιλούν για την «γαλάζια πατρίδα της καρδιάς τους». Γιατί ο Ερντογάν τους με τον Μητσοτάκη μας πίνουν αντάμα το καφεδάκι τους και κάνουν μοιρασιές κατά πώς βολεύει τους απέναντι.

 

Δεν περιμένουμε οι Αλβανοί να βγάλουν από την φυλακή τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρρας, τον Έλληνα Μπελέρη. Γιατί η κυβέρνηση και η αριστερόστροφη αντιπολίτευση δεν κάνουν τίποτα κατά του Αλβανού Ράμα, στόχος του οποίου είναι η αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου μας.

 

Δεν περιμένουμε να παραδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ευρωπαϊκή ένωση το εγκληματικό λάθος επιβολής των εμβολίων στους ανθρώπους κατά του κορωνα-ιού. Και βέβαια, δεν περιμένουμε να έρθει στο φως της δημοσιότητας η κρυφή και ύπουλη συναλλαγή της επιτρόπου φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά της Pfizer.

 

Δεν περιμένουμε να επιστρέψουμε στην δραχμή μας, που την χάσαμε την πρώτη του Μάρτη του 2002 κι έκτοτε η ζωή μας έγινε ακόμα πιο δύσκολη. Την δραχμή μας, που ήταν ένα από τα πιο αρχαία νομίσματα του κόσμου, αν όχι το πιο αρχαίο. Κι από τότε, πληρώνουμε για τα είδη πρώτης ανάγκης τα διπλά και τα τετραπλά χρήματα…

 

Και τότε, τι να περιμένουμε αυτόν τον Μάρτη; Αναρωτιέσαι εσύ, αναρωτιέμαι κι εγώ… Πώς θα παλέψουμε αυτόν τον μήνα, τον χιλιοτραγουδισμένο;

Και τι δεν έχει λεχθεί γι΄ αυτόν! Μάρτης είναι χάδια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει!

Ο Μάρτης είναι γδάρτης, παλουκοκάφτης, κλαψομάρτης, πενταγιόματος, πεντάγνωμος, έχει όμορφες μέρες, έχει άσχημες μέρες, παλιά στην αρχαία μας πατρίδα τον ελέγανε Ελαφηβολιώνα, και γραφτήκανε και πολλές ιστορίες γι΄ αυτόν. Ιδού μία που μας παρουσιάζεται στην σελίδα psarikorinthias, και μιλά για τις «μέρες της γριάς»:

Τα απρόοπτα της βαρυχειμωνιάς που συνήθως επιφυλάσσουν οι τελευταίες ημέρες του Μάρτη, οι «μέρες της γριάς» όπως λέγονται, θέλει να εξηγήσει η πολύ γνωστή στην Πελοπόννησο παράδοση της «λιθωμένης γριάς».

"Ητανε μια βολά μια γριά κι είχε κάτι κατσικάκια. Ο Μάρτης τότε είχε εικοσιοχτώ μέρες και ο Φλεβάρης τριανταμία. Ήρθε εκείνη την εποχή ο Μάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα και η γριά από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα πράματα της, εγελάστη και είπε:

- Πρίτσι Μάρτη μου, στην πομπή σου. Μπήκες, βγήκες τίποτα δε μόκαμες. Τ' αρνοκατσικάκια μη' τα ξεχείμασα. Τότε ο Μάρτης επείσμωσε κι εδανείστη τρεις μέρες απ' το Φλεβάρη κι έριξε χιόνια πολλά. Η γριά απιστόμισε το λεβέτι της κι εχώθη απουκάτου με τα πράματά της κι από τον πολύ χειμώνα τα κατσικάκια της εψόφησαν. Κι από τότες σούρνει ο Μάρτης τριανταμία και ο Φλεβάρης εικοσιοχτώ, γι' αυτό τον λεν και κουτσό και κουτσοφλέβαρο. Ένεκα γι' αυτό πόπαθε εκείνη η γριά τις τρεις υστερνές μέρες του Μάρτη, τις λένε μέρες των γριών. Κι ονοματίζουνε κάθε μια με τ' όνομα μιανής από τις πλιό 'λικιωμένες γριές του χωριού. Και αν τύχει καλή ημέρα λεν πως η γριά είναι καλή κι αν τύχει κακοκαιρία λένε πως από την κακία της γίνηκε».

Πάντως, αν κάτι περιμένουμε από τον Μάρτη, να δουλέψουμε για να το αποκτήσουμε πριν από τις «μέρες της γριάς». Αυτές είναι περίεργες και ευμετάβολες, και τα σχέδια μας θα ανατραπούν και θα πάθουμε ότι έπαθε η γριά με τα κατσίκια της…  

Καλό μήνα και να υπερπηδάμε τα εμπόδια που μάς βάζει ο εαυτός μας και ο αριστεροδεξιόστροφος πρωθυπουργός μας. 

Νίκη Μάρκου - Φωτογραφία είναι από Παιδίον Τόπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου