Γιατρός και φιλόσοφος Ιάσων Ευαγγέλου: Η ψυχολογική και ηθική μόλυνση των παιδιών από την τηλεόραση

 
3/3/2024

Ο Ιάσων Ευαγγέλου, το 1996, έγραφε για την τότε ελληνική κοινωνία, αποτυπώνοντας και την σημερινή δική μας κατάντια. Φώναζε ότι η τηλεόραση έχει στόχο την πρόωρη ωρίμανση του σεξ στα παιδιά. Τώρα, βέβαια, με το διαδίκτυο και το υπουργείο παιδείας, η κατάσταση είναι δραματικότερη!... 

Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι η πολύωρη παρακολούθηση της TV, ιδίως η προβολή ταινιών ακατάλληλων για παιδιά (με φόνους, σεξ, σκηνές τρόμου και βίας κ.λπ.), επιδρά δυσμενώς στην ομαλή ψυχοδιανοητική ανάπτυξή τους, και συνακόλουθα στη συμπεριφορά τους. 

Παραθέτουμε τις παρατηρήσεις του Ι. Ξηροτύρη από ένα άρθρο του (εφημ. "Μακεδονία" 10-3-1983): "Η τηλεόραση και τα παιδιά":

"Στις ΗΠΑ έρευνες απέδειξαν, πως εκτός από τη νευροφυσιολογική μόλυνση του εγκεφάλου από τα ηλεκτρομαγνητικά και οπτικά ερεθίσματα της τηλεόρασης, προστίθεται κοντά σ΄ αυτά και μια ακόμη μόλυνση των παιδικών ψυχών, η ηθική μόλυνση. Και τούτο γιατί γίνονται θεατές χιλιάδων βιαιοτήτων και εγκληματικών πράξεων κάθε χρόνο που διαφθείρουν την αγνή ψυχή τους δεδομένου ότι είναι ακόμη ανίκανη να κρίνει και να ξεχωρίσει το σωστό από το ψέμα, το πραγματικό από το φανταστικό και το εικονικό. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γίνονται μάρτυρες 4000 και πλέον πράξεων βίας και εγκλήματος [...]" 

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο έτος 2024, με την δραματική εξάπλωση του διαδικτύου, η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο τραγική. Όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι γονείς, μολύνονται πνευματικά, ψυχικά και ηθικά από την υπερέκθεση στην ανηθικότητα των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας. 

Ο γιατρός και φιλόσοφος Ιάσων Ευαγγέλου, χωρίς να είναι μάρτυρας της δικής μας πραγματικότητας, την αποτυπώνει με σαφήνεια:

"Η τηλεόραση απλώνεται σε πολλούς τομείς της ζωής μας (τώρα πια και το διαδίκτυο). Δυστυχώς με πλεονάζουσα την αρνητική πλευρά της έτσι ώστε να γίνεται το θερμοκήπιο π.χ. για την πρόωρη σεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού, αγοριού ή κοριτσιού. Πάντα κάθε εκπομπή θα έχει οπωσδήποτε και κάτι από σεξ (το ίδιο ισχύει και για τις σύγχρονες διαφημίσεις). Κάτι το ερεθιστικό των αισθήσεων: γύμνια άπλετη, ερωτικές διαχύσεις, αθυροστομίες, υπονοούμενα ή πραττόμενα. Το σημερινό παιδί όλο και αντικρίζει πάντα, σε κάθε του βήμα, στοιχεία έντονης σεξουαλικής σκηνογραφίας. Με άλλα λόγια η σεξουαλική πρόκληση δεν λείπει σχεδόν από καμιά παρουσίαση σκηνών, εκπομπών κ.λπ. Όλα αυτά βοηθούν τις διεργασίες για παράκαιρη ωρίμανση, για πρόωρη ωρίμανση του σεξ". 

Όσα τονίζει ο γιατρός και φιλόσοφος ότι βλάπτουν την αγνή παιδική ψυχή, είναι το μικρότερο κακό που συνέβαινε όταν έγραφε το σχετικό βιβλίο του (το 1996) σε σύγκριση με την κοινωνική μας κατάντια το έτος 2024. Γιατί σήμερα, εκτός από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, το ίδιο το υπουργείο παιδείας προάγει από τις πρώτες ακόμα τάξεις του δημοτικού την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των αθώων παιδιών. 

Και όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν αρκείται η σύγχρονη πολιτεία στην σεξουαλική εκπαίδευση των παιδιών προσανατολισμένη στον άνδρα και στην γυναίκα, αλλά προβάλλει και τις ανάγκες των ομοφυλόφιλων. Σύμφωνα με τον γιατρό και φιλόσοφο Ευαγγέλου, αυτή η πολιτική συμβάλλει στην παράκαιρη ωρίμανση και στην πρόωρη ωρίμανση του σεξ, στα μικρά παιδιά. Και αυτό είναι πολύ κακό, γιατί, βάσει της φύσης τους, τα παιδιά δεν είναι έτοιμα για κανενός είδους σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. 

Αλλά, στις ημέρες μας, οι εμπεριστατωμένες επιστημονικές θεωρίες δεν έχουν καμία αξία! Αξία έχει η ταχύτατη παραμόρφωση του ανθρώπινου είδους. Αλλά, ας αναρωτηθούμε, ποιοι ωφελούνται από μια κοινωνία η οποία ενδιαφέρεται μόνο για το σεξ και το έγκλημα; 

Πηγή πληροφοριών: "Ανθρωπιστική Ηθική", Ιάσων Ευαγγέλου, Εκδόσεις Σαββάλα, Αθήνα 1996.

Σημείωση: Ο Ιάσων Ευαγγέλου (φιλολογικό ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ευαγγελίου), από τον Βόλο, ήταν γιατρός και φιλόσοφος, μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Φιλοσοφικών Μελετών και αρχισυντάκτης του περιοδικού "Προεκτάσεις στην εκπαίδευση". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου