Η ασθένεια προσωπομεταμορφοψία διαστρεβλώνει την αντίληψη των προσώπων - A. Mello et al |
Η έρευνα για τη σπάνια ασθένεια «προσωπομεταμορφοψία» σημειώνει πρόοδο
Δαιμονική ψευδαίσθηση: Σε έναν 58χρονο Αμερικανό, κάθε πρόσωπο φαίνεται παραμορφωμένο και μοιάζει με το μορφασμό ενός δαίμονα. Πάσχει από τη σπάνια νευρολογική ασθένεια προσωπομεταμορφοψία. Ωστόσο, φαίνεται να έχει μια ειδική μορφή γνωστικής εξασθένησης, η οποία έχει βοηθήσει πλέον τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα αυτή την ασθένεια. Μεταξύ άλλων, τώρα έχουν δημιουργηθεί για πρώτη φορά εικόνες από την οπτική γωνία κάποιου που επηρεάζεται.
Για τα άτομα με προσωπομεταμορφοψία (ΠΜΟ για συντομία), κάθε πρόσωπο που κοιτάζουν είναι παράξενα παραμορφωμένο. Για παράδειγμα, τα χαρακτηριστικά του προσώπου πέφτουν, είναι τεντωμένα, έχουν λανθασμένο χρώμα ή φαίνονται ασυνήθιστα μεγάλα ή μικρά. Το πώς εξελίσσεται η νευρολογική ασθένεια είναι ακόμα ασαφές, καθώς μέχρι στιγμής μόνο περίπου 75 περιπτώσεις είναι γνωστά στην επιστήμη παγκοσμίως.
Δαίμονες παντού
Ευτυχώς, για τους περισσότερους πάσχοντες η διαστρεβλωμένη αντίληψη διαρκεί μόνο λίγες μέρες ή εβδομάδες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ασθενείς υποφέρουν από αυτήν για χρόνια. Ένας από αυτούς είναι ένας 58χρονος Αμερικανός που έχει δει τώρα νευρολόγους με επικεφαλής τον Antônio Mello από το Dartmouth College. Σε αυτόν, κάθε πρόσωπο φαίνεται τόσο παραμορφωμένο όσο ο μορφασμός ενός δαίμονα - και αυτό συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια. Παρά την παραμόρφωση, μπορεί ακόμα να αναγνωρίσει αξιόπιστα οικεία άτομα, όπως μέλη της οικογένειας ή φίλους.
Τι το ιδιαίτερο έχει ο ασθενής: Σε
αντίθεση με όλες τις προηγουμένως γνωστές περιπτώσεις ΠΜΟ, μόνο τα πραγματικά
πρόσωπα φαίνονται παραμορφωμένα σε αυτόν. Ωστόσο,
αν κοιτάξει πορτρέτα σε μια οθόνη ή σε χαρτί, το πρόσωπο του δαίμονα
μετατρέπεται ξανά σε ένα κανονικό ανθρώπινο πρόσωπο.
Ο Mello και οι συνεργάτες του
χρησιμοποίησαν τώρα αυτή τη μοναδική περίσταση για να χαρτογραφήσουν αξιόπιστα
τον κόσμο από την οπτική γωνία ενός ασθενούς PMO για πρώτη φορά.
Στόμα βατράχου, σχισμένα μάτια και
μυτερά αυτιά Ο 58χρονος αντιλαμβάνεται τα πρόσωπα των άλλων με τέτοιο
δαιμονικά παραμορφωμένο τρόπο - A. Mello et al
Για το πείραμά τους, οι νευρολόγοι έδειξαν στον 58χρονο πρόσωπα διαφορετικών ανθρώπων ζωντανά και ταυτόχρονα ως φωτογραφίες. Χρησιμοποιώντας λογισμικό επεξεργασίας εικόνων και τις περιγραφές του ασθενούς, ο Mello και η ομάδα του μπόρεσαν στη συνέχεια να αλλάξουν τις φωτογραφίες έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν ακριβή αντίγραφα του τρόπου με τον οποίο ο πάσχων από ΠΜΟ αντιλαμβάνεται τα πρόσωπα των γύρω του κάθε μέρα.
Το αποτέλεσμα: Τα μάτια των άλλων φαίνονται στον ασθενή παραμορφωμένα σε επιμήκεις σχισμές, το στόμα σχηματίζει ένα φαρδύ στόμα βατράχου και τα αυτιά είναι τόσο μυτερά όσο εκείνα ορισμένων χαρακτήρων από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Όσοι επηρεάζονται από το ΠΜΟ παρατηρούν επίσης βαθιές αυλακώσεις στο μέτωπο, το πηγούνι και τα μάγουλά τους.
Τι προκαλεί την ασθένεια;
Από πού όμως πηγάζει η δαιμονικά διαστρεβλωμένη αντίληψη για τον άντρα; Το πώς ακριβώς συμβαίνει η προσωπομεταμορφοψία είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστο, αλλά μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, σε σχέση με τραύμα στο κεφάλι, εγκεφαλικό έμφραγμα, επιληψία ή ημικρανίες. Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες για τον 58χρονο που εξετάστηκε από τον Μέλο και την ομάδα του.
«Ο ασθενής έπασχε από διπολική συναισθηματική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Υπέστη επίσης σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι σε ηλικία 43 ετών, που κατέληξε σε νοσηλεία. Επιπλέον, σε ηλικία 55 ετών, μπορεί να είχε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα που συνέβη τέσσερις μήνες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα παραμόρφωσής του», αναφέρουν ο Mello και η ομάδα του.
Μια μαγνητική τομογραφία (MRI) αποκάλυψε επίσης ότι υπήρχε μια μάζα σε μέγεθος περίπου ενός εκατοστού - πιθανώς μια κύστη - στον ιππόκαμπο του ασθενούς. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου δεν είναι υπεύθυνη για την αντίληψη των προσώπων, παραμένει ασαφές τι ρόλο παίζει η κύστη στην διαστρεβλωμένη αντίληψη των ανδρών. Επίσης, δεν είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί ακριβώς τι είναι πιο πιθανό να προκαλέσει τα συμπτώματα. Ο Mello και οι συνεργάτες του μπορούν προς το παρόν να αποκλείσουν μόνο φάρμακα και ψυχοτρόπα φάρμακα ως αιτία.
Μια παρεξηγημένη ασθένεια
Με τα νέα τους ευρήματα, οι νευρολόγοι θέλουν πλέον να κάνουν ευρύτερα γνωστή την ασθένεια. Επειδή μέχρι στιγμής, η γνώση σχετικά με αυτή δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, ακόμη και στην ιατρική κοινότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΠΜΟ συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα: «Έχουμε ακούσει από πολλούς ανθρώπους με ΠΜΟ ότι διαγνώστηκαν από ψυχιάτρους ως σχιζοφρενείς και τους έβαλαν αντιψυχωσικά, παρόλο που η κατάστασή τους ήταν πρόβλημα με το οπτικό σύστημα», εξηγεί ο συγγραφέας Brad Duchaine, επίσης από το Dartmouth College.
«Και δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα που πάσχουν από ΠΜΟ να μην λένε στους άλλους για το πρόβλημα αντίληψης του προσώπου τους επειδή φοβούνται ότι οι άλλοι θα μπερδέψουν τις παραμορφώσεις ως σημάδι ψυχιατρικής διαταραχής», συνέχισε ο Duchaine. Χωρίς αυτό το στίγμα, θα ήταν πολύ πιο εύκολο για όσους επηρεάζονται να αναζητήσουν αμέσως επαγγελματική βοήθεια. (The Lancet, 2024; doi: 10.1016/S0140-6736(24)00136-3)
Πηγή: Dartmouth College & scinexx.de - Anna Manz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου