Μακεδονικός Αγώνας, Πανάγιω Αποστολάδη: Με ποιους τρόπους ξεγελούσε τούρκους και κομιτατζήδες


6/3/2024

Στην Δαμασκηνιά Βοΐου οι γυναίκες προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα. Μία τέτοια λεβεντογυναίκα ήταν η Πανάγιω Αποστολάδη, πανέξυπνη και θαρραλέα! 

Η Πανάγιω Αποστολάδη, το γένος Τσαθώνη, μια απλή νοικοκυρά, με αγνά πατριωτικά αισθήματα, στερούνταν και το ψωμί της ακόμα για να τροφοδοτήσει τους αντάρτες. 

Το 1905 έφτασε στο χωριό ο καπετάν Βέργας και πριν αναλάβει ένοπλη δράση, βρήκε φρόνιμο να γράψει συγκινητικό γράμμα σ΄ όσους απ΄ τα Καστανοχώρια παρασύρθηκαν στην Εξαρχία καλώντας τους να επιστρέψουν στην Ορθοδοξία. Η Πανάγιω προσφέρθηκε να το μεταφέρει στο Καστανόφυτο κρύβοντάς το στον κεφαλόδεσμο. Μαζί της πήγαν η Χάιδω Πανταζίδη κι η Σουλτάνα Κέντη. 

Οι κομιτατζήδες την κατήγγειλαν στους τούρκους, που την συνέλαβαν κι άρχισαν να την ανακρίνουν: 

-Ποιος ήταν ο καπετάνιος που σου ΄δωσε το γράμμα;

-Ούτε καπετάνιο ξέρω κι ούτε γράμμα πήγα. αυτό είναι συκοφαντία. Ποιος θα εμπιστεύονταν μια φτωχή χήρα σαν εμένα; Απάντησε.

-Έρχονται αντάρτες στο χωριό; 

-Γαυγίζουν τη νύχτα τα σκυλιά, αλλά τολμώ να βγω να δω τι γίνεται; 

Της έκαμαν κι άλλες πολλές ερωτήσεις κι είχε για όλες έτοιμη την απάντηση. Έπειτα την οδήγησαν στη Νεάπολη κι από κει στα Σέρβια, όπου τη φυλάκισαν. Καθημερινά την απειλούσαν πως θα τη σκότωναν αν δεν μιλούσε, μα δεν της πήραν ούτε λέξη, αν και γνώριζε πάρα πολλά. Τέτοιο ήταν το ήθος της. Τέλος την άφησαν ελεύθερη. 

Πηγή: "Η Μακεδόνισσα στο Θρύλο και στην Ιστορία", Έρευνα-Καταγραφή Αθηνάς Τζινίκου-Κακούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου