Μακεδονικός Αγώνας: Ακραίες καιρικές συνθήκες που όμως δεν λύγιζαν τα Παλικάρια μας!

 
6/3/2024

Καθισμένοι βολικά στον καναπέ μας, απολαμβάνουμε την ελευθερία μας, αδιαφορούμε ή συμβιβαζόμαστε με την προδοσία της Μακεδονίας μας, και ποτέ δεν αναρωτιόμαστε, πώς κερδήθηκε αυτή η ελευθερία! Το παρακάτω κείμενο από το βιβλίο ενός Μακεδονομάχου μας, μάς μαρτυρά τις ακραίες συνθήκες του Μακεδονικού Αγώνα: 

Μείναμε όλη την ημέρα στο λημέρι και το βράδυ γυρίσαμε στο Κωσταράζι... Την άλλη μέρα το πρωί πήγαμε στο ίδιο λημέρι, όπου και περάσαμε όλη την ημέρα. Από εκεί ξεκινήσαμε στις τέσσερις το απόγευμα και μετά δύο ώρες φτάσαμε στη Γέρμα και καταλύσαμε σε έξι σπίτια. 

Την άλλη μέρα το πρωί τραβήξαμε προς Νότο και λημεριάσαμε σε μια μάντρα προβάτων...

Από εκεί γυρίσαμε στο Βογατσικό και καταλύσαμε στα σπίτια, που μας είχε ετοιμάσει η επιτροπή. 

Επειδή όμως ο τουρκικός στρατός είχε τεθεί επί τα ίχνη μας, φύγαμε το πρωί και πήγαμε στο μοναστήρι της Αγίας Σωτήρας, πάνω από το χωριό Δρυόβουνο. Έπεφτε χιόνι και κοιμηθήκαμε στο μοναστήρι. 

Το πρωί μας ειδοποίησε το καραούλι ότι ο τουρκικός στρατός από τον Πελεκάνο διευθυνόταν προς το μοναστήρι. Αμέσως παρέλαβα τους άντρες μου, βγήκα από το μοναστήρι, και τοποθετήθηκα στην κορυφογραμμή με την απόφαση να τους χτυπήσω...

Παράγγειλα στην Κλεισούρα να μας στείλουν οδηγούς, για να πάμε στο Λέχοβο. Και με το σώμα μου ανέβηκα στο βουνό Μουρίκι... 

Το πρωί λημεριάσαμε πάνω από το χωριό Ασπρόγεια. Μείναμε εκεί όλη την ημέρα και γευματίσαμε με  φαγητά που μας έστειλαν από το Λέχοβο...

Ύστερα από έξι ώρες φτάσαμε έξω από το χωριό Έλεβο, βορείως της Δροσοπηγής... Τότε, με όλο το φοβερό κρύο και το χιόνι που έπεφτε, πήραμε κάμποσα τσεκούρια και σκαπάνες κι ανεβήκαμε στους πρόποδες του όρους Βίτσι. Εκεί σε μια βαθιά λημεριάσαμε. Το χιόνι έφτανε πάνω από μέτρο.

Με τα εργαλεία μας κόψαμε κλαριά από το δάσος, τα βάλαμε πάνω στο χιόνι και ανάψαμε φωτιά. Το χιόνι από κάτω σιγά-σιγά έλιωσε κι έτσι έμεινε αρκετός τόπος στεγνός, για ν΄ αναπαυθούμε λίγο. 

Πηγή: "Απομνημονεύματα", Γεώργιος Δικώνυμος Μακρής & Φωτογραφία: wikipedia.org

Ο Γεώργιος Δικώνυμος (1877-1939) ήταν Κρητικός Μακεδονομάχος, γνωστός με το ψευδώνυμο Μακρής λόγω του αναστήματός του. Από τους πρωτοπόρους του Μακεδονικού Αγώνα, είχε στρατολογηθεί από τον Παύλο Μελά και τον Γεώργιο Τσόντο. Ήταν από τους πρώτους που ήρθε στην Μακεδονία για να πολεμήσει κατά των τούρκων και των βούλγαρων κομιτατζήδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου