Άνδρας ξυλοκοπήθηκε και βιάστηκε στην φυλακή μετά από παράνομη σύλληψη που προκλήθηκε από σύστημα αναγνώρισης προσώπου

Πρώτη γνωστή περίπτωση αποτυχίας τεχνολογίας που οδήγησε σε παράνομη σύλληψη λευκού άνδρα

7/3/2024

Από τεχνολογικό λάθος, ο 61χρονος άνδρας οδηγήθηκε στις φυλακές, όπου ξυλοκοπήθηκε και βιάστηκε - Πλέον, ο καθένας μας μπορεί να γίνει θύμα, αν η εφαρμόζουσα τεχνολογία αποδειχθεί ελαττωματική!...

Ο Harvey Eugene Murphy Jr, ένας 61χρονος άνδρας, βίωσε έναν πραγματικό εφιάλτη εξαιτίας ενός ελαττωματικού συστήματος αναγνώρισης προσώπου. Κατηγορήθηκε ψευδώς για ένοπλη ληστεία στο Sunglass Hut στο Χιούστον τον Ιανουάριο του 2022, ενώ ζούσε τότε στην Καλιφόρνια, συνελήφθη στις 20 Οκτωβρίου 2023 και φυλακίστηκε.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Murphy, ένας υπάλληλος της EssilorLuxottica, της μητρικής εταιρείας Sunglass Hut, συνεργάστηκε με τον Macy's - μια αμερικανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων - για να χρησιμοποιήσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που τον αναγνώριζε ως τον κλέφτη. Αυτό το λάθος οδήγησε στη σύλληψη και τη φυλάκισή του, κατά την οποία ξυλοκοπήθηκε και βιάστηκε.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Μέρφι συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο Τμήμα Μηχανοκίνητων Οχημάτων (DMV) για να ανανεώσει την άδειά του. Σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι υπήρχε ένταλμα σύλληψής του για ληστεία, παρόλο που βρισκόταν στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, την στιγμή της ληστείας.

Κρατήθηκε για 10 ημέρες πριν μεταφερθεί στη φυλακή της κομητείας Χάρις. Το άλλοθι του επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Ωστόσο, ο Μέρφι ισχυρίζεται ότι η κράτηση του άφησε βαθιά ψυχολογικά και σωματικά σημάδια, καθώς είχε ξυλοκοπηθεί και βιαστεί από τρεις άνδρες στην φυλακή ώρες πριν την αποφυλάκισή του.

Ένας 61χρονος κατηγορήθηκε άδικα για ένοπλη ληστεία και φυλακίστηκε λόγω λογισμικού αναγνώρισης προσώπου
Ο Χάρβεϊ Γιουτζίν Μέρφι δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για έγκλημα. Ωστόσο, έπεσε θύμα της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Η υπόθεση του Μέρφι πιστεύεται ότι είναι η έβδομη γνωστή περίπτωση παράνομης σύλληψης λόγω αναγνώρισης προσώπου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σε όλες τις μέχρι τώρα γνωστές στο κοινό περιπτώσεις, τα θύματα ήταν μαύροι. Η υπόθεση Μέρφι πιστεύεται ότι είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση τεχνολογικής αποτυχίας που οδήγησε στην παράνομη σύλληψη ενός λευκού άνδρα.

Ο Χάρβεϊ Γιουτζίν Μέρφι ζητά τώρα αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Macy's αρνήθηκε να σχολιάσει την εκκρεμή δίκη και η EssilorLuxottica δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Αυτή η ιστορία υπογραμμίζει τους κινδύνους των νέων τεχνολογιών, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ανεύθυνα. Η αναγνώριση προσώπου είναι μια ισχυρή τεχνολογία, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε περίπτωση κακής χρήσης και να καταστρέψει τις ζωές των πολιτών.

Σήμερα, η αναγνώριση προσώπου δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία. Χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης είναι ορατές σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό εγείρει διάφορα ζητήματα, ιδιαίτερα σχετικά με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Πηγή: lemediaen442.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου