19 Απριλίου 1824, Λόρδος Μπάιρον: Φιλέλληνας μέχρι θανάτου!

 

 19/4/2024

Σαν σήμερα, 19 Απριλίου του 1824, Δευτέρα του Πάσχα, οι Έλληνες μάχονταν για την ελευθερία τους και ο Λόρδος Μπάιρον άφηνε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι. Ήταν μόλις 36 ετών! Ποιος ήταν λοιπόν αυτός ο Άγγλος που έναν έρωτα είχε, την Ελλάδα;

Άγγλος αριστοκρατικής καταγωγής, ποιητής του ρομαντισμού, με ασύνορη αγάπη και πάθος για την Ελλάδα, πάτησε τα εδάφη της τα σκλαβωμένα και προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να βοηθήσει στην Απελευθέρωσή της. Πολέμησε για την Ελευθερία της Ελλάδος, έγραψε γι΄ αυτήν, έγινε ένα με τους σκλαβωμένους. Και μέσα στην ορμή της νιότης του και της λαχτάρας του για να δει ξανά την αρχαία Ελλάδα να λάμπει, τον βρήκε η άσπλαχνη μοίρα με την μορφή του πυρετού και τον παρέδωσε στον Κάτω Κόσμο. 

Μπορεί, ο λόρδος Μπάιρον να έκανε λάθη, μπορεί (όπως τον κατηγορούν κάποιοι) να είχε ταραγμένη προσωπική ζωή, αυτό όμως δεν αναιρεί τον έρωτά του για την Ελλάδα και την πίστη του ότι η πατρίδα μας πρέπει να απελευθερωθεί από τους τούρκους.

Μάλιστα, στο κρεβάτι της ασθενείας του, λίγο πριν αφήσει την ύστατη πνοή του, ψιθύρισε για την Ελλάδα:

"Της έδωσα τον καιρό, την υγεία μου, την περιουσία μου και τώρα της δίνω και την ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;" 

Ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, έγραψε για τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον:

"Λευθεριά, για λίγο πάψε

να χτυπάς με το σπαθί.

Τώρα σίμωσε και κλάψε

εις του Μπάιρον το κορμί". 

Φιλέλληνας μέχρι θανάτου, ο Λόρδος Μπάιρον. Ή πιο σωστά, Έλληνας μέχρι το μεδούλι!

Για πόσους σήμερα, εντός και εκτός των τειχών, μπορούμε να πούμε ότι λατρεύουν την Ελλάδα και θα κάνουν τα πάντα γι΄ αυτήν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου