4/4/2024
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θεωρεί ότι η παράνομη μετανάστευση θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία της χώρας του, και γι΄ αυτό η προστασία των συνόρων είναι πάνω από οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο.
Η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει εδώ και καιρό να απελάσει παράνομους μετανάστες στη Ρουάντα. Αυτό αποσκοπεί κυρίως στην αποτροπή των ανθρώπων. Σκοπεύει η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Ο πρωθυπουργός Σουνάκ πυροδότησε εικασίες.Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak πιστεύει ότι η προστασία των συνόρων είναι πιο σημαντική από την ένταξη και παρουσία σε διεθνή δικαστήρια. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sun, ο συντηρητικός πολιτικός πυροδότησε εικασίες ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο παρέμβει στην πολιτική απέλασής του.
Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να απελάσει στη Ρουάντα μετανάστες που έρχονται στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα - ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία προέρχονται. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής· δεν υπάρχουν σχέδια να επιστρέψουν στη Μεγάλη Βρετανία. Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τους ανθρώπους να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη.
Μαζική κριτική στα σχέδια του Σουνάκ
Παρά την κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανώτατο δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας, η κυβέρνηση εμμένει στο σχέδιο. Στη συνέντευξη στη Sun, ο Σουνάκ ρωτήθηκε εάν θα εγκατέλειπε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να προωθήσει τα σχέδια.
«Πιστεύω ότι τα σχέδιά μας είναι συνεπή με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», είπε ο Σουνάκ. «Αλλά πιστεύω ότι η ασφάλεια των συνόρων και η διασφάλιση ότι μπορούμε να ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε ένταξη σε ξένο δικαστήριο, διότι είναι θεμελιώδης για την κυριαρχία μας ως χώρα».
Η αποτροπή ως το προτιμώμενο μέσο
Ο Σουνάκ έχει καταστήσει έναν από τους βασικούς πολιτικούς του στόχους να σταματήσει τα σκάφη να διασχίζουν τη Μάγχη. Τόνισε στην συνέντευξη ότι ήθελε ξεκάθαρα να βασιστεί στην αποτροπή, ώστε οι άνθρωποι να μην έχουν καν την ιδέα να εισέλθουν παράνομα στην Μάγχη.
Ο αριθμός των ανθρώπων που προσπάθησαν να φτάσουν στη Βρετανία με αυτόν τον τρόπο σημείωσε ρεκόρ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA. Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι κατά μήκος του στενού εκείνη την περίοδο. Πηγή: tagesschau.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου