Μαρτυρία Παύλου Μελά: Εκείνο το Πάσχα του 1904 ο σιωπηλός Καπετάν Κώτας μάς έδειξε πόσο ευαίσθητη καρδιά είχε

 
6/5/2024

Πάσχα, Μακεδονικός Αγώνας: Ο Μακεδονομάχος Παπαναστασίου δολοφονήθηκε από τον κομιτατζή Τσακαλάρωφ. Η γυναίκα του έμεινε μόνη με 7 παιδιά και τότε ο καπετάν Κώτας... 

Η παρακάτω μαρτυρία δεν είναι τυχαία, αλλά βγήκε από τα χείλη και την καρδιά του Παύλου Μελά: 

"Το χωριό αυτό (πρόκειται για το Σίστεβο) έχει αρκετούς σχισματικούς. Εδώ κατοικεί μία νέα χήρα, η οποία έχει 7 παιδιά. Ο άνδρας της Ιω. Παπαναστασίου, ήτο εις το σώμα του Κώτα. Μίαν ημέρα όμως διά δόλου τον συνέλαβεν ο Τσακαλάρωφ και τον εφόνευσεν. 

Ο Κώτας ηθέλησε να περάση χθες από εκεί διά να την ιδή και της δώση κάτι εξ ιδίων διά το Πάσχα. Ο Παπούλας τού δίδει μίαν λίραν διά την προστατευομένην του. Έπρεπε να έβλεπες την χαράν και την ευγνωμοσύνην του Κώτα. 

Απ΄ έξω από το Σίστεβον (100 οικογένειαι είναι, των οποίων αι 35-40 σχισματικαί), εσταματήσαμεν. Εστείλαμεν τον οδηγόν να εξυπνήση την χήραν (ήτο 1 μετά τα μεσάνυκτα). Τα εκατό σκυλιά του χωρίου εγαύγιζαν όλα μαζί. Μετ΄ ολίγον έρχεται ο οδηγός και μας πηγαίνει όλους εκεί. 

Η καημένη η γυναίκα πέφτει κλαίουσα εις τα αγκάλας του Κώτα, ο οποίος κλαίει και αυτός μαζί της. Είναι απίστευτον εις αυτόν τον σιωπηλόν και φαινομενικώς ψυχρόν άνθρωπον τι ευαίσθητος καρδιά που κρύπτεται. 

Η δυστυχής αυτή έχει κοντά της το μεγαλύτερο παιδάκι της, 10 ετών αγοράκι, και μας συνοδεύει έως έξω από το χωριό και εκεί μας φιλεί όλους κλαίουσα. Όταν της έδωσα το χέρι της επασάρισα και εγώ μια λίρα". 

Επιστολή του Παύλου Μελά στην γυναίκα του Ναταλία Μελά που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της "Παύλος Μελάς" - Η επιστολή εγράφη στο Βογατσικό στις 14 Μαρτίου του 1904. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου