Ο «άστεγος Ιησούς» της Γλασκώβης

 

 9/5/2024

Γιατί αυτός ο άντρας είναι ο Ιησούς και γιατί στην Γλασκώβη;

Ο γλύπτης Timothy Schmalz πριν από λίγα χρόνια είδε έναν άστεγο να κοιμάται σ’ ένα παγκάκι του Τορόντο. Του έδωσε λίγα χρήματα, αλλά δεν μπορούσε να απομακρυνθεί οριστικά από αυτόν, σαν να μην τον είδε. Και τότε ήρθε η έμπνευση ενός πραγματικά όμορφου στην αγριότητα και την κατάπτωση του αγάλματος.

Το αρχικό όνομα του αγάλματος ήταν “project Matthew 25”. Ωστόσο η χριστιανική του συνείδηση τού υπαγόρευε ότι μέσα από αυτό το δημιούργημα του έπρεπε, με κάποιον τρόπο, να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώσης για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των αστέγων.

Γιατί αυτός ο άντρας είναι ο Ιησούς; Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, είναι οι πληγές στα πόδια του αγάλματος που έκαναν τον κόσμο να του χαρίσει αυτό το όνομα. Ο ίδιος δεν ήθελε να φαίνεται το πρόσωπο του κοιμώμενου άστεγου, προκειμένου να εστιάσει στο γεγονός ότι αυτός ο άντρας θα μπορούσε να είναι ή να γίνει σε κάποια στιγμή της ζωής του ο καθένας από εμάς.

Και γιατί στην Γλασκόβη; Γιατί η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας κατέχει αρνητικό ρεκόρ με περίπου 12.000 άστεγους ανθρώπους… Βέβαια, τώρα πια, σε παγκόσμια βάση, η μία πόλη ανταγωνίζεται την άλλη αναφορικά με τον αυξανόμενο αριθμό των αστέγων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου