Νέα μελέτη από Αυστραλία: Έτσι χειραγωγεί το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό τον εγκέφαλό μας

 

12/6/2024

Δεν είναι αποκαλυπτικό ή πρωτότυπο το γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση μπέργκερ ή πίτσας θα έχει τελικά αντίκτυπο στους γοφούς μας. Αλλά τώρα μια μελέτη ισχυρίζεται ότι το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει επίσης την υγεία του εγκεφάλου μας. Αναρωτιέστε γιατί;

Μετά από ένα μεγάλο πιάτο “Penne all’arrabbiata” νιώθουμε ικανοποιημένοι και γεμάτοι. Το σώμα μας μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες στον εγκέφαλο, όπου ένα συγκεκριμένο μέρος (ο ιππόκαμπος) αναγνωρίζει: «Α, χορτάσαμε, οπότε τώρα θα μειωθεί η επιθυμία για φαγητό!». Μια φυσική αντίδραση που διασφαλίζει ότι δεν θα τρώμε υπερβολικά. Αλλά όταν πρόκειται για πατάτες, πίτσα, μπιφτέκια κ.λπ., αυτή η ρύθμιση της όρεξης δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά - τουλάχιστον αυτό λέει μια νέα μελέτη από την Αυστραλία.

Η ζάχαρη μας κάνει ανόητους

Η υπόθεση ότι το πολύ γρήγορο φαγητό είναι επιβλαβές για τον εγκέφαλό μας υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και επιβεβαιώνεται στη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ. Οι ερευνητές εκεί παρατήρησαν ότι η ζάχαρη προάγει τη λήθη και η υπερβολική ποσότητα ανθυγιεινών τροφών αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και στρες. Το γρήγορο φαγητό επηρεάζει επίσης τον ιππόκαμπο και μας κάνει να πιστεύουμε ότι πεινάμε συνεχώς – παρόλο που στην πραγματικότητα είμαστε χορτάτοι για πολύ καιρό!

Αχαλίνωτη επιθυμία

Οι ερευνητές χώρισαν τους 105 νεαρούς συμμετέχοντες με υγιεινή διατροφή σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έτρωγε μόνο πρόχειρο φαγητό, δηλαδή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, για οκτώ ημέρες. Για πρωινό έπαιρναν τοστ σάντουιτς, μιλκσέικ ή βάφλες. Υπήρχαν επίσης κύρια γεύματα από αλυσίδες γρήγορου φαγητού καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι συμμετέχοντες στην δεύτερη ομάδα έτρωγαν με τον ίδιο τρόπο που έφαγαν στο σπίτι - υγιεινά και ισορροπημένα.

Την πρώτη και την τελευταία ημέρα του πειράματος, και στις δύο ομάδες δόθηκαν διαφορετικά ανθυγιεινά σνακ πριν και μετά το πρωινό. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποδείξουν πόσο πολύ τα ήθελαν και (αφού τα δοκίμασαν) να βαθμολογήσουν πόσο καλά τους άρεσαν τα σνακ.

Το αποτέλεσμα: Μετά από μία εβδομάδα, η ομάδα του γρήγορου φαγητού είχε σημαντικά λιγότερο αυτοέλεγχο από την δεύτερη ομάδα. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα είχαν πολύ μεγαλύτερη επιθυμία για ανθυγιεινά σνακ. Και αυτό ακόμα και αφού είχαν ήδη φάει αρκετά!

«Η ισορροπία είναι το κλειδί»

Θα ήταν λίγο πρόωρο να δαιμονοποιήσουμε το γρήγορο φαγητό. Τελικά είναι τόσο νόστιμο. Πρέπει να είναι ακόμα δυνατό να αμαρτάνεις κάθε τόσο, σωστά; Ναι, αλλά όπως πάντα, απολαύστε σε μεγάλες ποσότητες: τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας. Τότε ακόμη και μία ή δύο πίτσες δεν θα βλάψουν τον εγκέφαλο ή το σώμα μας. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου