Τα 5 οφέλη του νόστιμου… φρούτου που πρωταγωνιστεί στο ελληνικό καλοκαίρι – Μειώνει και τη χοληστερόλη


 22/7/2024

Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα η εποχή της, καθώς την επιλέγουμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας, για να την απολαύσουμε ωμή ή ψημένη.

Αναφερόμαστε φυσικά στη ντομάτα – φρούτο ή λαχανικό για πολλούς – που η νόστιμη γεύση της πρωταγωνιστεί στο ελληνικό καλοκαίρι και όχι μόνο. Τα γεμιστά, οι σαλάτες, οι σάλτσες, είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα που καταναλώνουμε. Ένας ακόμα λόγος για να τις προτιμάμε όλο το χρόνο είναι η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, όπως πολύτιμα αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με την διαιτολόγο Lara Whitson, από την Cleveland Clinic, τα οφέλη που προσφέρει η ντομάτα στην υγεία μας, είναι τα εξής:

Μειώνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μια διατροφή που περιλαμβάνει ντομάτες, οι οποίες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, συμβάλλει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 25 μελετών, διαπιστώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 14%. Πιο συγκεκριμένα ενώ και οι τρεις μορφές ντομάτας (ωμές, σάλτσα και σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο) μείωσαν τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή, η σάλτσα ντομάτας με την προσθήκη ελαιόλαδου προσέφερε τα μεγαλύτερα οφέλη.

Σε μια μικρή μελέτη με 15 συμμετέχοντες, τα άτομα έπιναν χυμό ντομάτας (οποιαδήποτε ποσότητα) τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για δύο μήνες. Στο τέλος των δύο μηνών, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη LDL («κακή») χοληστερόλη και υψηλότερη HDL («καλή») χοληστερόλη από ό,τι όταν ξεκίνησε η μελέτη.

                                                                                                                                    Credit: 123RF
Ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου 

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες ντομάτες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη και του στομάχου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το λυκοπένιο και το β-καροτένιο αποτελούν τα δύο βασικά συστατικά που μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο. Ειδικότερα, αυτά τα δύο αντιοξειδωτικά έχουν επιδείξει αντικαρκινικές ιδιότητες σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες με τη χρήση κυττάρων. Παρόλα αυτά, η Δρ Whitson προειδοποιεί ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, εάν δεν πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα 

Η βιταμίνη C είναι εκείνο το απαραίτητο συστατικό για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, παρότι σύμφωνα με την Δρα Whitson τα αποτελέσματα των μελετών είναι διφορούμενα. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και αποτρέπουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στα υγιή κύτταρα. Ένα φλιτζάνι χυμού ντομάτας προσφέρει περίπου το 75% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης C ενός ενήλικα.

Βελτιώνουν την κινητικότητα του σπέρματος

Οι ντομάτες βοηθούν στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, ενισχύοντας την κινητικότητα του σπέρματος. Εάν το σπέρμα δεν μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά προς το ωάριο, δε θα μπορέσει να γονιμοποιηθεί. Μια μικρή μελέτη σε 44 άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι άντρες έπιναν περίπου 200 ml χυμό ντομάτας παρουσίασε βελτιωμένη κινητικότητα του σπέρματος, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που δεν άλλαξε τίποτα στην καθημερινότητά του και με μια άλλη ομάδα που κατανάλωσε μια αντιοξειδωτική κάψουλα.

Προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 40 γραμμάρια τοματοπολτού με ελαιόλαδο καθημερινά για 10 εβδομάδες παρουσίασαν 40% λιγότερα ηλιακά εγκαύματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) οφείλεται στο λυκοπένιο της ντομάτας. Πηγή:instyle & Φωτογραφία:onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου