Λισαβόνα, η πόλη που ίδρυσε ο μυθικός Οδυσσέας και τον τιμά με συλλεκτικό νόμισμα!

 18/7/2024

Αν και ο Όμηρος δεν το αναφέρει στην Οδύσσεια του, οι Πορτογάλοι υποστηρίζουν πως η Λισαβόνα ιδρύθηκε από το μυθικό Οδυσσέα. 

Η λαϊκή παράδοση υποστηρίζει ότι ο Οδυσσέας αγαπήθηκε από τη βασίλισσα της Οφίας, που ζούσε στην περιοχή που είναι σήμερα η Λισαβόνα.   

Όταν ο Οδυσσέας προσπάθησε να φύγει από το βασίλειο και να συνεχίσει το ταξίδι του για την Ιθάκη, λέγεται ότι τα χέρια της Οφίας μετατράπηκαν σε φίδια καθώς τον κυνηγούσε στη θάλασσα. Αυτά τα φίδια, έτσι λέει η ιστορία, έγιναν οι επτά λόφοι της Λισαβόνας.

Σήμερα η Τράπεζα της Πορτογαλίας αποτίει φόρο τιμής στον μυθικό ιδρυτή της Λισαβόνας με ένα συλλεκτικό νόμισμα αξίας 5 ευρώ που την ερχόμενη Τετάρτη θα κυκλοφορήσει σε όλη την Πορτογαλία. Το νόμισμα απεικονίζει τον θρυλικό ήρωα Οδυσσέα, σχεδιασμένη από τον καλλιτέχνη Gonçalo Viana. 

Στην μπροστινή πλευρά του νέου νομίσματος, βλέπουμε τον Οδυσσέα δεμένο σε κατάρτι πλοίου. Η εικόνα απεικονίζει μια σκηνή από την Οδύσσεια, όπου ο ήρωας ζητά από το πλήρωμα του πλοίου να τον δέσει στο κατάρτι για να μην παρασυρθεί από τα μαγευτικά τραγούδια των σειρήνων.

Στην πίσω πλευρά του νομίσματος, βλέπουμε τον Οδυσσέα οπλισμένο με τόξο και βέλος. Ο ήρωας περιβάλλεται από ένα φίδι που σχηματίζει επτά καμπύλες με το σώμα του, μια νύξη στους επτά λόφους της Λισαβόνας.

Σήμερα η Λισαβόνα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης. Αυτό που κάνει την Λισαβόνα να έχει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον, δεν είναι μόνο το πανέμορφο ιστορικό της κέντρο με τα εντυπωσιακά κτίρια που αποτυπώνει το αποικιοκρατικό παρελθόν της, τότε δηλαδή που συσσώρευε τον πλούτο από τις αποικίες της σε όλο τον κόσμο. Είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας, οι εξαιρετικές υποδομές, η αίσθηση της ανοιχτής πόλης, και το χαρούμενο και φιλόξενο κλίμα που επικρατεί στους δρόμους της.

Στο ιστορικό της κέντρο, που είναι ένα από τα ωραιότερα που μπορεί κάποιος να περπατήσει σε ευρωπαϊκή πόλη, μεγάλοι πεζόδρομοι, εντυπωσιακές πλατείες, πανέμορφα ιστορικά κτίρια, αποτελούν το ωραιότερο κομμάτι της πόλης.

Σχεδόν σε κάθε γωνιά που στρίβεις σε περιμένει μια έκπληξη με ωραιότερα κτίρια, ωραιότερες πλατείες και έργα τέχνης. Και όλα αυτά σε συνθήκες εξαιρετικού καθημερινού πολιτισμού.
Για να μπορέσει κανείς να ευχαριστηθεί την Λισαβόνα θα πρέπει να την περπατήσει. Καθώς είναι χτισμένη πάνω σε εφτά λόφους έχει τις ανηφοριές της, ωστόσο αξίζει τον κόπο. Τα πεζοδρόμια, όλα με ψηφιδωτή επίστρωση, είναι άνετα, τα σημεία ξεκούρασης πολλά, το ίδιο και οι πλατείες. Πάρτε μαζί σας ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και τη φωτογραφική σας μηχανή και θα την απολαύσετε. - Πηγή: omorfataxidia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου