Το φαγητό σκοτώνει", όπως το "κάπνισμα σκοτώνει" ή πώς να κάνουμε πόλεμο με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα;

 

 2/7/2024

Μπορούμε να φανταστούμε ότι οι βιομηχανίες τροφίμων θα δεχθούν να αναγράφεται πάνω στα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα τους, προσοχή Κίνδυνος-Θάνατος; Μάλλον όχι!... Θα έπρεπε όμως, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Monteiro!

Το Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου στην Βραζιλία ήταν μια ευκαιρία να παρουσιαστεί μια νέα πρόταση σχετικά με τον τρόπο συσκευασίας των υπερεπεξεργασμένων προϊόντων. Πράγματι, ο επιδημιολόγος Carlos Monteiro επιθυμεί να υπερασπιστεί την ιδέα της χρήσης πιο προληπτικών συσκευασιών, χρησιμοποιώντας το μοντέλο αυτών που χρησιμοποιούνται για τον καπνό. Η περίφημη φράση σοκ «το κάπνισμα σκοτώνει» θα γινόταν τότε «το φαγητό σκοτώνει».

Αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (TUEs), σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, αυξάνονται συνεχώς «σε δίαιτες σε όλο τον κόσμο», όπως λέει ο Carlos Monteiro στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον ειδικό, «αυτές οι τροφές είναι η πηγή της πανδημίας της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης.»

Με την τάση των υπερεπεξεργασμένων προϊόντων (TUEs) να υποκαθιστούν μια υγιεινή διατροφή, αποτελεί έκτακτη ανάγκη για την δημόσια υγεία η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την γρήγορη διόρθωση της κατάστασης. Αυτά τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν δημητριακά, ζαχαρούχα ποτά όπως αναψυκτικά, γρήγορο φαγητό και έτοιμα γεύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Slate, αυτά τα TUEs είναι ακόμη πιο ανησυχητικά καθώς εμφανίζονται στην λίστα των τριάντα δύο βλαβερών επιπτώσεων στην υγεία, οι οποίες θα προκαλούσαν, για παράδειγμα, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.

Υπό αυτή την έννοια, ο επιστήμονας ενθαρρύνει επίσης την διακοπή της διαφήμισης αυτών των υπερεπεξεργασμένων προϊόντων (TUEs) προκειμένου να δρομολογηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για τον περιορισμό της επέκτασης αυτών των πωλήσεων. Επιπλέον, η απαγόρευση των πωλήσεων σε σχολεία και ιατρικά ιδρύματα θα ήταν λογικό και απαραίτητο μέτρο.

Η ίδια η προέλευση του ονόματος «υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα» προέρχεται από τον Carlos Monteiro, ο οποίος, με τους συναδέλφους του, σχεδίασε το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων που ονομάζεται NOVA. Παρόμοια με το Nutri-Score, χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες. Βρίσκουμε με αύξουσα σειρά ελάχιστα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα, μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και τέλος, αυτά που μας ενδιαφέρουν και είναι δυστυχώς της μόδας, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Πηγή: francesoir.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου