25 Αυγούστου 1898, η Αποφράδα Ημέρα του Ηρακλείου: Θρήνος στην Κρήτη μας

25/8/2024

Πληγιάστηκε το Έθνος μας εκείνη την 25η ημέρα του Αυγούστου. Μα για τούτες τις πληγές μάθαμε να μην μιλάμε, θαρρείς και δεν μας αφορούν!...

Στις 18 Ιουλίου του 1898 η Συνέλευση των Κρητών εξέλεξε εκτελεστική επιτροπή, το αποκαλούμενο "Εκτελεστικόν Κρήτης" , το οποίο θα επωμιζόταν την ευθύνη της διακυβέρνησης της Κρήτης έως ότου αφιχθεί στο νησί ο Πρίγκιπας Γεώργιος. Μέλη του εκτελεστικού: Ελευθέριος Βενιζέλος, Ιωάννης Ζαχαράκης, Ιωάννης Σφακιανάκης, Εμμανουήλ Μυλωνογιαννάκης, Νικόλαος Γιαμαλάκης και Αντώνης Χατζηδάκης. 

Οι τούρκοι όμως που είχαν υπό την κατοχή τους το νησί (και όχι τουρκοκρήτες όπως λένε πολλοί, "ξεχνώντας" ότι η Κρήτη ήταν σκλαβωμένη) δυσαρεστήθηκαν με τον Εκτελεστικόν και δεν άργησαν να ξεσπάσουν σε πράξεις βίαιες και βάναυσες. 

Η αποφράδα ημέρα της 25ης Αυγούστου

Εκείνη την ημέρα, την 25η του Αυγούστου, του 1898, οι τούρκοι έσφαξαν εκατοντάδες Έλληνες χριστιανούς και 17 ή 18 Άγγλους στρατιώτες. Πυρπόλησαν καταστήματα, σπίτια, γειτονιές ολόκληρες. 

Το αίμα έρρεε ποτάμι και ο πόνος και η φρίκη, που προξενούνταν από τις θηριωδίες των τούρκων, όλα αυτά, μαζί με τις κραυγές των ζωντανών για τους νεκρούς τους, είχαν απλώσει το σάβανό τους στο νησί μας. 

Οι Άγγλοι αντέδρασαν άμεσα. Έπιασαν τους επί κεφαλής των θηριωδιών και τους τιμώρησαν έτσι όπως άρμοζε. Ο τουρκικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κρήτη στις 2 Νοεμβρίου του 1898. Η σύσταση της Κρητικής Πολιτείας αποτέλεσε την αρχή εκείνης της περιόδου που οδήγησε στην ένωση της Κρήτης μας με την Μάνα Ελλάδα το 1913. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου