Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ: Ποιοι είναι οι παθογόνοι παράγοντες που απειλούν την ζωή μας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

 

 19/8/2024

Φαίνεται ότι η ανθρωπότητα ποτέ δεν ησυχάζει. Οι πανδημίες έχουν σημαδέψει την ιστορία της και το ερώτημα δεν είναι αν θα εμφανιστεί μια νέα πανδημία, αλλά πότε και ποιο θα είναι το παθογόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημέρωσε πρόσφατα τον κατάλογο των παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας και αυτή η επαναξιολόγηση προσφέρει πληροφορίες για πιθανές απειλές στο μέλλον.

Η επόμενη παγκόσμια πανδημία έρχεται εξαιτίας αυτών των παθογόνων παραγόντων: μάθετε για αυτούς

Μια νέα λίστα του ΠΟΥ αποκαλύπτει τα παθογόνα που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν την επόμενη παγκόσμια πανδημία και τα αποτελέσματα είναι τόσο ανησυχητικά όσο και απροσδόκητα.

Ποιες είναι οι νέες προσθήκες σε αυτή τη λίστα;

Η μεθοδολογία των επιστημόνων έχει εξελιχθεί για να υιοθετήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση. Ο κατάλογος του ΠΟΥ περιλαμβάνει πλέον ολόκληρες οικογένειες ιών και βακτηρίων, και όχι πλέον μεμονωμένους ιούς.

Μεταξύ των νέων ιών είναι οι κοροναϊοί της ομάδας Sarbecovirus, ο ιός του δάγκειου πυρετού και αυτός της γρίπης Α (υπότυπος H5). Επιπλέον, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ο ιός Nipah προκαλούν επίσης ανησυχίες.

Βακτήρια που πρέπει να προσέχετε

Εκτός από τους ιούς, ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης πέντε βακτήρια που ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες όπως η χολέρα, η δυσεντερία και η πανώλη. Αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές εστίες εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Οι επιστήμονες επιδιώκουν να καλύψουν τα κενά γνώσης για την καλύτερη πρόβλεψη και πρόληψη μελλοντικών πανδημιών. Η αυξημένη παρακολούθηση και η συνεχής έρευνα είναι απαραίτητες για την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου.

Περιγραφή παθογόνου:

-Coronavirus Sarbecovirus Οικογένεια ιών συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2

-Ο ιός του δάγγειου πυρετού: Προκαλεί αιμορραγικούς πυρετούς

-Γρίπη Α (Η5): Υπότυπος γρίπης των πτηνών

-Επανεμφάνιση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων μετά την εκρίζωση

-Επιδημίες του ιού Nipah στην Ινδία και το Μπαγκλαντές

 Τα βακτήρια στον κατάλογο του ΠΟΥ περιλαμβάνουν:

Vibrio cholerae (χολέρα) Shigella dysenteriae (δυσεντερία) Yersinia pestis (πανώλη) Streptococcus pneumoniae (πνευμονία) Escherichia coli (διάρροια)

Το ερώτημα δεν είναι αν θα εμφανιστεί άλλη πανδημία, αλλά πώς θα προετοιμαστούμε για αυτήν. Είναι ο κόσμος έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτές τις πιθανές απειλές ή θα πέσει στο χάος; -Πηγή & Φωτογραφία

Προκύπτει όμως και ο ακόλουθος προβληματισμός: Όποιος παθογόνος παράγοντας κι αν ξεσπάσει στις κοινωνίες μας, θα επιτραπεί στον άνθρωπο να επιλέξει τον εμβολιασμό του ή μη, χωρίς ποινές σε περίπτωση άρνησης; Ή θα ξαναζήσει η ανθρωπότητα την κατάχρηση της δημοκρατικής επιλογής του ανθρώπου, όπως συνέβη με τον εμβολιασμό κατά του covid-19; Το γεγονός ότι αποσιωπούνται σήμερα οι παρενέργειες των εμβολίων, δεν σημαίνει πως αυτές δεν υπάρχουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου